Археолози откриха Източната порта на Велики Преслав

Туризъм

06-11-2014, 15:38

Снимка:

Археологически музей "Велики Преслав"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Подобно по важност откритие в Преславската крепост няма от десетилетия

Екипът на археолога Георги Майсторски откри Източната порта на старата българска столица Велики Преслав след четиригодишно проучване. До момента е имало само догадки за съществуването на отбранителното съоръжение. "Сега имаме преки доказателства, знаем точните параметри на портата", обясни Майсторски, цитиран от БТА. 

Подобно по важност откритие в Преславската крепост няма от десетилетия. Всички предишни изследователи на втората българска столица, сред които Карел Шкорпил, проф. Димитър Овчаров и проф. Рашо Рашев, са предполагали къде точно се намира Източната порта, уточни Майсторски. Той отбеляза, че към момента се знае, че портата е била на пътя за Цариград.

Под нея е минавала малка река, която е пресичала крепостта, но на моменти е ставала буйна. Когато Преслав вече не е бил столица, крепостната стена не е била поддържана и реката е разрушила отбранителното съоръжение. Теренът около Източната порта е бил отводнен и подравнен от местното население, за да се използва преминаващият от там път, което затруднява проучването, допълни Майсторски.

"Смятам, че заслужават адмирации и Археологическият музей във Велики Преслав за финансирането на разкопките, и екипът, с който работих, за това, че въпреки скромните средства, с които разполагахме, с добре премерени действия успяхме да открием Източната порта", каза още Майсторски.