ГЕРБ и Реформаторите подписаха коалиционно споразумение

Новините

06-11-2014, 17:07

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

С АБВ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подписа декларация за партньорство, а Патриотичният фронт декларира съгласие за подкрепа

ГЕРБ и Реформаторският блок подписаха споразумение за коалиционно управление. Това се случи в 15.30 ч. в зала "Запад" на Народното събрание, след което на същото място бе подписана декларация за управление между ГЕРБ и представители на Патриотичния фронт, с която ще подкрепят новото правителство. Веднага след това Бойко Борисов и ГЕРБ се преместиха в зала "Изток", където подписаха аналогична декларация с АБВ.

Целта на възприетата документална и пространствена символика цели да покаже, че РБ нямат отношение към съпричастността на АБВ към коалиционното им споразумение с ГЕРБ.

Ивайло Калфин от АБВ ще е четвърти вицепремиер във втория кабинет на Борисов и министър на труда и социалната политика. Той обаче влиза в правителството от квотата на ГЕРБ.

Решението на АБВ за подкрепа на кабинета и програмата му декларация, както и за поста на Калфин, бе взето в четвъртък по обед.

Не сме част от коалиционното споразумение, не сме част от коалицията, съобщи лидерът на АБВ Георги Първанов, който се изказа със суперлативи за програмната декларация, в която са залегнали редица приоритети на партията му.

Съобщението, че Калфин ще бъде и вицепремиер, очевидно е договорено с ГЕРБ в последния момент, тъй като в първоначалния състав на правителството, обсъждан между ГЕРБ и РБ във вторник, той фигурираше само като социален министър.

Томислав Дончев и Румяна Бъчварова от ГЕРБ заедно с Меглена Кунева от РБ са останалите трима вицепремиери.

Настъпили са и други промени в състава на кабинета. По неясни причини номинацията на Делян Добрев от ГЕРБ за министър на енергетиката е отпаднала и той бил заменен със съпартиеца си Валентин Николов, който обаче отказал и така в последната версия на списъка се оказа Теменужка Петкова, бивш шеф на Агенцията за държавна финансова инспекция и настоящ зам. министър на финансите. Служебният министър на транспорта Николина Ангелкова ще поеме новото Министерство на туризма.

Непосредствено преди подписването на коалиционно споразумение между ГЕРБ и РБ излезе декларация на Гражданския съвет на Блока, с която се настоява лидерът на СДС Божидар Лукарски да бъде оттеглен като кандидат за министър на икономиката.

Притесненията и недоволството сред реформаторските среди по повод новия кабинет не свършват с това. След като скулпторът проф. Велислав Минеков, говорител на партията на Кунева, напусна РБ, а интелектуалци протестираха срещу нов министерски мандат на Вежди Рашидов начело на културата.

След приключването на коалиционните процедури лидерите на четирите партии - ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ отидоха заедно в президентството, където мандатоносителят Бойко Борисов предложи на държавния глава състав и структура на Министерския съвет.

Състав на кабинета:
Премиер: Бойко Борисов
Вицепремиери:
Меглена Кунева (ресор - държавната администрация)
Томислав Дончев (ресори икономика и еврофондове)
Румяна Бъчварова
Ивайло Калфин (министър и на труда и социалните грижи)

Министри:
Веселин Вучков - министър на вътрешните работи
Божидар Лукарски - министър на икономиката
Теменужка Петкова - министър на енергетиката
Николина Ангелкова - министър на туризма
Владислав Горанов - министър на финансите
Христо Иванов - министър на правосъдието
Десислава Танева - министър на земеделието
Лиляна Павлова - министър на строителството
Ивайло Московски - министър на транспорта
Николай Ненчев - министър на отбраната
Петър Москов - министър на здравеопазването
Тодор Танев - министър на образованието
Даниел Митов - министър на външните работи
Ивелина Василева - министър на околната среда
Вежди Рашидов - министър на културата
Красен Кралев - министър на спорта