Фолиевата киселина трябва да се пие и преди бременността

Животът

06-11-2014, 17:00

Снимка:

spifida.org

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

„Работилница за взаимопомощ" предоставя механизми за успешно отгледждане на деца със спина бифида

25-ти октомври е Световнияt ден, посветен на спина бифида и хидроцефалия. В България той ще бъде отбелязан през ноември: след малко в МУ-Варна започва отворена среща-дискусия по темата: Фолиева киселина за здраво бебе. Домакин е Асоциацията на студентите–медици към МУ Варна, а гост - певицата Деси Добрева. Срещата е днес, 6-ти ноември от 18 часа в Първа аудитория на МУ.

Със семействата от цялата страна Световният ден ще бъде отбелязан няколко седмици по-късно - на 15-16.11.2014, чрез двудневно обучение за родители и деца, финансирано по европейската Програма за подкрепа на НПО в България. Събитието се нарича „Работилница за взаимопомощ“и неговата цел е да предостави на семействата механизми за успешно спряване с най-често срещаните препятствия, чрез информираност и практични техники. На срещата ще бъде представен Проектът, а участниците ще дискутират и за предизвикателството да бъдеш родител на дете със спина бифида и хидроцефалия. Благодарение на развитието на медицината през последните години все повече хора със спина бифида и хидроцефалия се радват на пълноценен живот, въпреки увреждането си и съпътстващите усложнения. Въпреки това „спина бифида“ все още звучи непознато за голяма част от хората.

През март 2014 Асоциацията на студентите–медици към МУ Варна представи проучване, според което близо 90% от анкетираните не знаят какво е „спина бифида“. Притеснително е също, че 76% от близо 400-те младежи участвали в анкетата, не знаят за ползите от фолиевата киселина и колко важна роля играе тя за бременността. 

Слабата информираност се потвърждава от факта, че почти всички майки на деца със спина бифида не са приемали фолиева киселина преди да забременеят. В масовия случай жените започват да пият фолиева киселина едва след като разберат, че са бременни. Тогава може да е прекалено късно.

Напомняме, че според препоръките на Световната здравна организация (WHO) жените трябва да приемат фолиева киселина (0.4 мг) поне 2 месеца преди забременяване и до края на първия триместър. Това ще намали до 75% риска от дефекти на невралната тръба за бебето.

Изключително важно е да говорим с младите хора и те да бъдат добре информирани по тези теми. Те трябва да знаят, че когато спрат да използват презерватива като метод за контарцепция, идва реда на фолиевата киселина, която ще увеличи шансовете за здраво бебе.