7 ноември - чудесен ден за революция в БСП

Новините

07-11-2014, 06:17

Снимка:

"24 часа"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Няколко имена се спрягат за поста оргсекретар

7 ноември е чудесен ден за старт на революции, както е видно от историята. Знаков ден ще е и за БСП - Михаил Миков или ще направи една революционна крачка в посока промяна на партията, или окончателно ще я закопае.

Ще бъде истинска революция, ако Миков отстрани голяма част от ръководството на партията, заемащо тези позиции години наред. И по-специално заместниците си Димитър Дъбов и Евгений Узунов.

Революция, защото Миков стана лидер именно с подкрепата на Дъбов. Революция, защото от чичо Митко, както го наричат другарите помежду си, треперят много от червените. Дългогодишният оргсекретар е определян и като сив кардинал на БСП.

Човек, с когото не можа да се раздели дори Сергей Станишев, известен с далеч по-твърдия си характер от настоящия лидер. 

Смяната на Дъбов обаче е наложителна, защото всяко друго решение също ще доведе партията до революционна обстановка. От месец насам срещу оргсекретаря се надигна вече и публично вътрешната опозиция - Кирил Добрев, Георги Кадиев и Страхил Ангелов, а структурите в Разград и Габрово излязоха с декларации за отстраняването му.

Като човек, който обича знаците, а и изненадите, този път Миков може и да оправдае очакванията за революционни стъпки. А дали ситуацията ще стане наистина революционна, зависи от разговора на 4 очи между Миков и Дъбов. Защото двамата може и да договорят бъдещия наследник на оргсекретаря и всичко да мине спокойно.

Засега на “Позитано” 20 спрягат няколко имена за важния пост - Георги Гергов, Валери Жаблянов и Бойко Великов. Лидерът на пловдивските социалисти Гергов със сигурност ще намери място в новото ръководство. Знаково бе оттеглянето му от битката за лидер срещу Миков, както и това, че именно той номинира Станишев за нов мандат начело на ПЕС. А и прие Дъбов за водач на листата в Пловдив-област, когато структурата в Шумен скочи срещу него.

Жаблянов се приема за сравнително ново лице за БСП и с избора му Миков би изпълнил призивите за издигане на по-млади начело в партията. Всъщност той вече бе на поста оргсекретар при Станишев. Великов обаче има най-голям опит от тримата в оргделата - ненапразно е единственият оцелял член на ИБ през целия преход.

Макар да мълчи като партизанин на разпит и да не споделя намеренията си дори с най-близките си в партията, Миков със сигурност е замислил нещо. Всички, които го познават, напомнят, че е фен на изненадите особено ако са неприятни за противника. Затова и не изключват варианта наказвайки едните (Дъбов и Узунов), да накаже и другите (Добрев и Ангелов), като извади от ръководството и заместника си и опонент за шефския стол Драгомир Стойнев.

Истината е, че Миков няма много полезни ходове. Като стана лидер, той заработи с наследено Изпълнително бюро, в което направи 1-2 козметични промени. Националният съвет също не е от негови хора - избран е от конгреса преди 2 г., когато Станишев беше силен. Досега послушно гласуваше всяко решение на стария лидер, но но дали няма да бламира новия?

Затова най-вероятно Миков сега ще заложи на редукцията. Ще намали както броя на заместниците си, така и на членовете на бюрото като цяло. Или пък ще направи като Станишев преди няколко години - премахна поста зам.-председател, за да се отърве едновременно от двамата Руменовци - Петков и Овчаров, без да ги засегне публично.

Очакванията са освен Дъбов да си отиде и Узунов. Според запознати той сам изявявал вече желание за това. Възможно е със зам.-шефските си постове да се разделят още Георги Пирински и Янаки Стоилов. Първият, защото като евродепутат ще има по-малко време за партията. Вторият пък ще е силно ангажиран като зам.-председател на парламента. А и Миков вече даде знак, че не желае дублиране на шефски постове.

Заради тази логика на лидера прогнозите на “Позитано” са, че от бюрото може да отпадне и Ангел Найденов, който стана основен заместник на Миков в парламентарната група. Още повече че половинката му Мая Манолова също е член на ръководството като шеф на Общопартийната контролна комисия, а коментарите на съпартийците им са, че “по един от семейство стига”.

От бюрото е възможно да отпадне и секретарят по медийна политика Антон Кутев, защото той се представи много слабо на изборите в Силистра. Възможно било и Миков да се лиши от един от двамата международници - Кристиан Вигенин и Деница Караджова.

Катя Николова обаче със сигурност остава в Изпълнителното бюро. Най-малкото защото мястото ѝ е по право - тя е лидер на женската соцорганизация. По тази линия със запазени места в ИБ са шефовете на червените младежи и на ветераните Вероника Делибалтова и Владимир Топенчаров, както и Калоян Паргов, който е начело на БСП-София.

Като нови имена в Изпълнителното бюро се спрягат Филип Попов - верен кадър на Миков от Видин, и Чавдар Георгиев - силно приближен до лидера, който си позволи дори да го наложи на структурата в Хасково за водач на листа въпреки недоволството ѝ.

Сега е времето Миков да си направи екип, с който да провежда политиките си. А от подбора на хората в него ще се прецени накъде ще върви партията.