България - рай за италианските пенсионери

Животът

08-11-2014, 08:43

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Телевизиите на Ботуша ни хвалят като евтина дестинация

Италианските пенсионери се изнасят масово да карат старините си в чужбина и предпочитаната от тях дестинация е България. Ако се вярва на някои от най-гледаните на Апенините тв канали, причините за това истинско преселение били преди всичко икономически. Ами държавата направо побърквала възрастните хора от всевъзможни такси и данъци, надувала им сметките за ток и парно, карала ги да чакат по опашки в обществените здравни заведения и въобще не им помагала.

 

Всичко това бе казано в популярното следобедно шоу „Животът в пряко предаване” по първи канал на държавната телевизия RAI. Излъчен бе и нарочен репортаж от нашата страна, чиято цел бе да се докаже колко животът в България е по-евтин от този в Италия. Така например според авторите месечният наем на един нормален двустаен апартамент в София и други големи градове бил между 100 и 300 евро, но в периферните части цените били направо смешни. Освен това обяд за двама с първо, второ, трето и чаша вино струвал в прилична кръчма 12 евро, а килограм хубави ябълки в плод-зеленчук - 1 евро. Въобще, в сравнение с Апенините, всичко струвало по-малко. „А какво да кажем за далеч по-ниските данъци от тези в нашата страна и за доста по-ефикасните услуги?”, попита риторично водещата Кристина Пароди.

 

Преди десетина дни темата „България - рай за италианските пенсионери” бе разнищена и по „Италия 1” - един от основните тв канали на фамилията Берлускони. Направиха го зевзеците от сатиричното шоу „Хиените”, но за тяхна чест те не казаха лоша дума за страната ни,  както правят често колегите им от други медии. Но типично в техния предизвикателно-непукистки стил водещите на предаването поразпитаха няколко живеещи от бая време у нас италиански пенсионери. Които безпроблемно им се похвалиха, че се чувствали прекрасно в нашата страна, тъй като хубавите българки поддържали винаги либидото им „на мах”.