Всички със специални лихви в КТБ горят

Парите

12-11-2014, 07:43

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Защитените влогове до 100 000 евро са за 3,6 млрд. лв.

По предложение на финансовия министър Владислав Горанов кабинетът предлага поправка в закона за гарантиране на влоговете. Тя би трябвало да намали както бройката, така и общата сумата на депозитите в КТБ, които трябва да бъдат възстановени от фонда. Това съобщи министър Горанов след заседанието на кабинета.

В момента законът не защитава депозитите с преференциална лихва към датата на отнемане на лиценза на банката. Има казус с КТБ обаче, защото дни след поставянето ѝ под специален надзор квесторите намалиха и така изравниха всички лихви. Това създава възможност на хора и фирми, които са били преференциална лихва, да претендират, че техните депозити

са гарантирани, обясни мотивите за поправката Горанов.Затова новият текст ще предвиди да не се изплащат влогове, които са били с преференциална лихва в деня на започване на квестурата. Горанов не уточни с колко ще намалее прогнозираната сума от 3,6 млрд. лв. като стойност на гарантираните влогове в КТБ и 55 млн. лв. в ТБ “Виктория”.

Друга поправка в закона ще даде определение за това кои лица могат да ползват гарантирани влогове, и кои не, каза Горанов. Според него това ще премахне несигурността и различните тълкувания. В момента лицата, ползващи преференциални лихвени равнища, които са договорени индивидуално, нямат право да получат гаранция от фонда, защото вложенията им не са защитени.

Както “24 часа” писа, една от юридическите бомби под КТБ е свързана именно с т.нар. преференциални депозити.

Така, ако поправката бъде приета, “преценката за това дали депозитът е преференциален, или не, се насочва към датата на квестурата, а не към датата на отнемане на лиценза”, поясни Горанов.

Той добави, че в проекта има и други текстове, засягащи отнемането на лиценза на КТБ. Една част от тези промени е свързана с гарантиране на механизма за осребряване на държавните ценни книжа, които са били в КТБ като гаранция за вложените в нея бюджетни средства, каза Горанов.

Друга промяна ще даде право на повече от една банка да изплаща гарантираните влогове, за да няма опашки и нова паника, каза министърът. Освен това ремонтираният закон ще даде възможност с решение на МС да се подпомага гаранционният фонд, а не както досега - с решение на парламента.

По повод предложението му ТБ “Виктория” да бъде продадена, Горанов обясни, че законът за банковата несъстоятелност, ще предвиди банка, обявена в несъстоятелност да бъде продавана не само като цяло предприятие, а и на части.

“Това предложение дойде от колегите от гаранционнияфонд, защото ще ги улесни в управлението на КТБ”, съобщи Горанов.

Той обяви още, че хазната се е отказала от издаването на държавни гаранции за фонда, а ще използва само възможността за бюджетен заем на фонда. Владислав Горанов изрази и личната си позиция за това, че не трябва да се увеличава размерът на отчисленията, които банките правят във фонда, след като зад него стои държавата. До момента от докладите на БНБ е ясно само, че защитените влогове до 100 000 евро са за 3,6 млрд. лв., а негарантираните са за 2 млрд. лв.

Междувременно от БНБ съобщиха, че въпреки публичните анонси при тях няма постъпила оферта с ясни финансови ангажименти за покупката на ТБ “Виктория”.

Повод за това са тиражирани съобщения, че ЗК “Лев Инс” има интерес да купи банката, като не иска държавна помощ и поема изплащането на гарантираните депозити в нея.