ГЕРБ пише закон за клеветата в медиите

Новините

13-11-2014, 07:15

Снимка:

bg.wikipedia.org, MrPanyGoff

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Предстоят срещи с двата издателски съюза

Печатните медии да се саморегулират в специално разписан закон. Тази идея лансира вчера пред „Труд” зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. За да не бъде обвинен в желание за цензура, той е готов да инициира поредица от срещи с двата издателски съюза. „Ако те напишат закон, аз ще го внеса”, обеща Велчев.

Той припомни, че преди около две години организирал кръгла маса по темата, но издателите не предприели нищо повече и въпросът останал висящ. Тогава зам.-шефът на депутатите от ГЕРБ дори предложил ноу-хау - закон, който действал в Бавария, но не провокирал интерес. Това, на което той и колегите му държали, било в закона да има член, който регламентира какви санкции ще понесат журналистите, които пишат клеветнически материали.

Друга идея на Велчев е да предложи промяна в конституцията, с която медиите официално да бъдат признати за четвърта власт. За целта обаче ще трябва да събере 160 подписа от колегите си в НС.

Красимир Велчев се обяви и срещу свободното движение на журналистите в кулоарите на парламента, тъй като нарушавали драстично личното пространство на депутатите. Подкрепа по този въпрос той получи и от реформатора Корман Исмаилов, лидер на НПСД.