Токът и дрехите събудиха инфлацията

Парите

13-11-2014, 07:26

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

През октомври инфлацията е 0,9%, което е най-високото й ниво от две години насам

Скокът на цената на тока с 10% от 1 октомври и традиционното есенно поскъпване на дрехите и обувките събудиха инфлацията. През октомври инфлацията е 0,9%, което е най-високото й ниво от две години насам, сочат данните на НСИ. През седем от месеците от началото на годината инфлацията е отрицателна, а само през три е положителна - това са април, юли и октомври. В резултат инфлацията за последните 12 месеца все още е отрицателна - минус 0,4%. Но само след още един месец, в който цените вървят нагоре, годишната инфлация ще излезе на положителна позиция, след като има отрицателни стойности от август 2013 г. насам.

Лошото в случая е, че инфлацията през октомври се дължи на административно вдигнатите цени на тока за бита с 10%, а не на повишено търсене и ръст на покупателната способност на населението. Затова инфлацията може да повиши приходите в бюджета, но не е сигнал за раздвижване на икономиката. От отрицателната годишна инфлация със сигурност печелят хората със спестявания в банките. За последните 12 месеца от 100 лв. на влог хората реално са спечелили около 4,50 лв.

През октомври освен скока на тока с 10% по-сериозно са поскъпнали и краставиците - с 20,4%, доматите - с 19,7%, чушките - с 11,9%, обувките - с 9%, и дрехите - с 5,2%. Инфлацията през октомври щеше да е още по-голяма, ако цената на най-масовия бензин А 95 не беше паднала с 2,5%.