В "Приморски" чистят 9 дерета

Мисия Варна

14-11-2014, 11:20

Снимка:

район "Приморски"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В първия етап от почистването работят 60 души и 13 тежки машини

Аварийно почистване на деретата и отводнителни канали започнаха в район "Приморски" в края на октомври.
След бедствието от 19 юни в кв. "Аспарухово" и последвалите дъждове, администрацията на района е извършила оглед на място на 20 обекта намиращи се на територията му.

В резултат на проверката бяха изготвени документи за възлагане на поръчка с предмет на дейност: "Аварийно почистване на участъци от дерета и отводнителни (охранителни) канали и дерета на територията на район "Приморски". След сключването на договор между община Варна и Консорциум "Никман КБИ" от края на месец октомври започнаха и дейностите по почистването.

На първия етап от изпълнението на договора 60 работника, 13 тежкотоварни машини (8 багера, 4 самосвала и 1 самосвал-дробилка), както и дробилка за клони работят по аварийното почистване на 9 обекта. Това са дерето: успоредно на село Каменар, Франга дере, Кокарджа дере в участъка от бул. "Хр.Смирненски" до ул. "Н.Козлев”; Кокарджа дере в участъка от ул. "Н.Козлев" (включително подмостието на бул. "В.Левски") до ул. "Царевец"; Шокъровия канал по ул. "Царевец"; Кемер дере в Селищно образувание "Сотира"; Кемер дере в участъка от бул. "Хр.Смирненски" до № 14; Дерето по ул. "Мир" в участъка от бул. "Хр.Смирненски" до ул. "Царевец"; дерето по ул."Мадара".

В хода на почистването битовите, растителни и едрогабаритни отпадъци се събират разделно. Изземват се наноси. Отстраняват се сухи дървета, клони, храстова и паразитна растителност. Така изброените отпадъци се извозват до специализирани депа.

Всички дейности по договора, които трябва да бъдат изпълнени, се контролират от инспектори "Екологичен контрол" в район "Приморски" и община Варна. При всяка от извършените проверки се съставят констативни протоколи.