580 са жертвите на катастрофи от началото на годината

Крими

16-11-2014, 16:57

Снимка:

Варнаутре

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Нели Петрова, народен представител от ПП ГЕРБ: Нека бъдем толерантни на пътя!

Жертвите на "войната на пътя" само тази година вече са 580. Това съобщи днес комисар Антон Антонов, заместник-директор на Дирекция „Опазване на обществения ред” и „Контрол на пътното движение” в ГД „Охранителна полиция” към МВР. Той уточни, че до октомври 24 деца са загинали вследствие на катастрофи – 3 като пешеходци, 4 като водачи, а останалите - като пътници в превозни средства.

Според комисар Антонов през последните 5 години значително се е снижил броят на загиналите по пътищата. „Не са малко 580 човека, но сравнено с 2007-2008 година те са почти на половината. Оптимисти сме, че занапред ще продължи това намаляване“, каза той.

„Нека и шофьорите, и пешеходците, и всички ние като общество да бъдем толерантни на пътя!”, призова днес народният представител от ПП ГЕРБ Нели Петрова. По нейна инициатива днес в църквата „Св. Параскева” във Варна бе отслужена панихида в памет на загиналите при катастрофи. Така в морската столица беше отбелязан Световният ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия.

„Не само днес, а всеки ден трябва да си даваме сметка, че буквално за миг животът ни може да се промени напълно и вследствие на катастрофа да изгубим дете, родител, близък или приятел”, коментира Нели Петрова. Нейната дъщеря Лора загина, след като бе блъсната от моторист на пешеходна пътека.

„Трябва да има по-голямо присъствие на контролните органи по пътищата, които да следят за прилагането на закона както от страна на шофьорите, така и на пешеходците”, убедена е Нели Петрова, която е и председател на гражданското сдружение „Карай умно, искам живот”. Пред журналисти народният представител съобщи, че в петък започва делото във връзка с тежката катастрофа, при която 4-годишният Паоло загина, прегазен от джип на пешеходната зона в Стара Загора.