Коалиционно чудене за пенсионната възраст

Новините

17-11-2014, 06:27

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

До крайния срок за решението остават по-малко от 30 работни дни

Около въпроса за увеличаване на пенсионната възраст в следващите години, или реформата, започната от Симеон Дянков ще бъде отново замразена, продължават да се трупат неизвестни, установи проучване на „Труд”.

Съгласие по темата няма нито в правителството, нито в партиите, подкрепящи кабинета, а до крайния срок за решението остават по-малко от 30 работни дни.

Изключение не правят дори депутатите от ГЕРБ, въпреки че министърът на финансите Владислав Горанов вече даде указания бюджетът за 2015 г. да се смята при увеличение на стажа и възрастта за пенсия с по 4 месеца от Нова година, както е записано в Кодекса за социално осигуряване. От НОИ обявиха, че правят разчети при тези параметри.

Народните представители от ГЕРБ обаче тепърва ще обсъждат въпроса на заседание на парламентарната си група следващата седмица и още не е сигурно, че ще се следва точно моделът "Дянков". Според източник на „Труд”, ако има предложение за промяна в закона, тя ще бъде внесена от Министерския съвет, а не от депутатите от ГЕРБ.

Реформаторският блок също няма окончателно становище по темата.

Източници на „Труд” от Реформаторския блок обясниха, че трябва да се направи всичко възможно пенсионната реформа да тръгне от Нова година, но не по плана, разписан от финансовия министър от предишния кабинет „Борисов” - Симеон Дянков. Той предвижда от 1 януари 2015 г. възрастта и стажът за пенсия да се увеличат с по 4 месеца. Имало шанс обаче и догодина възрастта и стажът да останат замразени.

За подобен вариант многократно намекна и социалният министър Ивайло Калфин (АБВ). Според него въпросът трябва да се уреди но не на парче, а с цялостно решение за пенсионна реформа, което да се вземе през 2015 г.

От Патриотичния фронт заявиха категорично, че възрастта и стажът за пенсия не трябва да се увеличават, а БСП вече внесе законопроект в тази насока.

Според социалистите пенсионната възраст трябва да остане на сегашното си ниво - 63 години и 8 месеца за мъжете и 60 години и 8 месеца за жените. БСП предлага и възможност хората да могат да се пенсионират при недостигащи до 24 месеца възраст и/или стаж, но с намалена пенсия.

ДПС, което е в опозиция, също няма ясно становище за пенсионната възраст догодина. Ще изразим позицията си, когато има внесен законопроект, каза Хасан Адемов.

Сегашното положение

В момента при най-масовата трета категория труд мъжете се пенсионират на 63 години и 8 месеца. За жените възрастта е 60 години и 8 месеца. Работещите втора категория труд (шофьори градски транспорт, машинисти и др.) слагат край на кариерата си на 57 години и 8 месеца за мъжете и 52 години и 8 месеца - за жените.

В най-тежката първа категория (миньори, летци и др.) пенсионирането е на 52 години и 8 месеца при мъжете, а при жените - на 47 години и 8 месеца.

Планът “Дянков”

Реформата, започната от екс финансовия министър Симеон Дянков и разписана в осигурителния кодекс, предвижда догодина за трета категория труд мъжете да се пенсионират на 64 години, а жените - на 61. За втора категория труд догодина възрастта трябва да скочи на 58 години и 6 месеца при мъжете и 53 години и 6 месеца - при жените.

При първа категория числата са 53 години и 6 месеца за мъже и 48 години и 6 месеца - за жени.