Отвориха кабинет за отказване на цигарите

Животът

17-11-2014, 11:32

Снимка:

МУ- Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Международният ден без цигарен дим е на 20 ноември

В навечерието на Международния ден без тютюнопушене Медицински университет и РЗИ - Варна отвориха консултативен кабинет за отказ от цигари. "Консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене" даде старт на серия мероприятия във Варна, посветени на Международния ден без тютюнопушене – 20 ноември. 

Всички желаещи активни или пасивни пушачи сред студентите на университета безплатно измериха количеството въглероден монооксид в издишания въздух и количеството на карбоксхемоглобина в кръвта с апарата Smoker lуser. Инициативата се проведе съвместно с отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето" в дирекция "Обществено здраве" към РЗИ – Варна. В рамките на кампанията се прожектира филмът на Министерство на Здравеопазването "Денят на Яна", който цели да накара всеки пушач, да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които са пасивни пушачи.

Международният ден без тютюнопушене се отбелязва за първи път през 1977 г. в САЩ. От тогава по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS) ежегодно всеки трети четвъртък на месец ноември се организира кампания срещу тютюнопушенето, която дава възможност на милиони хора да се откажат от пушенето поне за един ден. В България за първи път денят е отбелязан през 1990 г.