Общината тегли 15,3 млн. лв. кредит за ремонт на детските площадки

Мисия Варна

17-11-2014, 17:49

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

43 млн. лв. ще е общият размер на новия дълг на общината

Нов дълг на стойност 43 млн. лева ще поеме община Варна през 2015 г. С парите трябва да бъдат осигурени средства за недопустимо финансиране, съфинансиране, мостово финансиране и инвестиционни проекти. Срокът на заема е 15 години. 

11, 4 млн. лв. са предвидени за недопустими разходи по вече стартирали проекти с европейски средства. Други 14,8 млн. лв. са за мостово финансиране също на проекти, които се реализират в момента - интегрираният градски транспорт, пречиствателната станция на Златните, тласкателя на "Акациите", пешеходния ринг и пр. 1,8 млн. лв са за реновирането на Юнашкия салон по програмата Jessica. 

15,3 млн. лв от изтегления кредит пък ще бъдат дадени за реконструкция, основен ремонт и ново изграждане, където се налага на 233 детски площадки във Варна. Това стана ясно на обществено обсъждане за новия дълг, на което обаче присъстваха едва десет души, заради слаба разгласа. 

След обследване на съществуващите площадки в града, поръчано от местната администрация резултатите са следните: Към настоящия момент на територията на община Варна има 470 съществуващи площадки за игра. От тях ремонтирани са едва 62. Най-много площадки за ремонт има в район "Приморски" - 146 от общо 176. В "Младост" за ремонт са 122 площадки от 128, а в "Одесос" 57 от 68 съществуващи. 52 от всичките 57 в "Владиславово" също плачат за ремонт. Нужда от реновиране имат и 22 от 26-те в "Аспарухово". За ремонт са и 9 площадки от общо 11 в петте села на общината. 

Съоръженията са морално остарели и технически амортизирани, не разполагат с необходимата техническа документация, удостоверяваща тяхната безопасност за здравето на децата и не притежават игрова стойност. Площадките не отговарят на действащите нормативни изисквания, както родните, така и европейските. По този повод има препоръка, с която общината е задължена да ремонтира площадките си в срок до края на 2016 г. 

Ремонтите предвиждат изцяло смяна на оборудването, подмяна на настилките с бетонови плочи, а в зоните на безопасност около детските съоръжения за игра ще бъде положена ударопоглъщаща синтетична настилка. Средно около 63 000 лв. ще струва ремонта на всяка една площадка.