За 10 секунди целуване се обменят 80 млн. бактерии

Животът

18-11-2014, 07:04

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Целувките помагат за създаването на обща микробиота.

Целувките помагат на партньорите да споделят бактерии, което засилва имунната им система и им помага по-лесно да преодоляват болестите, твърдят учените.

По време на целувка, продължила само 10 секунди, се обменят 80 милиона бактерии, казват холандски биолози, пише в. "Дейли Мейл", цитиран от БГНЕС. Споделянето на тези бактерии означава, че и двамата партньори могат да се преборят с инфекциите, които могат да си предадат един на друг.

Хората пренасят трилиони бактерии в тялото си. Събрани заедно тези микроорганизми образуват микробиота. Това е комплекс от микроби, който имат важна роля за смилането на храната и предпазването от инфекции.

Ремко Корт от Холандската организация за приложни научни изследвания каза, че екипът му е открил еволюционна причина хората да се целуват. След като са изследвали 21 двойки, те установили, че целувките помагат за създаването на обща микробиота. "Целувки с език и обмяна на слюнка са уникални за хората и се срещат сред 90% от културите по света. Сегашните обяснения за функциите на целувките с език имат важна роля за микробиотата в устната кухина, макар че може би не са провеждани изследвания върху ефекта от целувките с език за устната микробиота", казва той.

Двойките, които се целуват с език по 9 пъти на ден, имат много подобна микробиота. Това означава, че те са много по-добре подготвени да се справят с инфекции.