Прогнозите на социолозите за 5 октомври били най-сгрешени

Новините

20-11-2014, 06:31

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Най-надценяваната формация за последните години е КБ/БСП, а най-подценяваната - ДСБ и впоследствие РБ

Социологическите прогнози за изборите на 5 октомври 2014 г. са най-неточните за последните четири вида избори. Този извод се посочва в анализ на Лабораторията за управление на риска към НБУ под ръководството на Иван Костов, съобщава "24 часа".

Освен това прогнозите за този вот са били и най-натоварените с лява политическа пристрастност от страна на социолозите. Най-надценени са прогнозните данни за “БСП - лява България”, а най-подценени - за Реформаторския блок и Патриотичния фронт. С най-висока степен на достоверност са били данните за АБВ. Най-точните прогнози са дело на Центъра за анализи и маркетинг, а най-неточните – на “Сова Харис” и МБМД, твърдят от лабораторията.

Най-надценяваната формация за последните години е КБ/БСП, а най-подценяваната - ДСБ и впоследствие РБ. Според анализ на четири последователни избори НЦИОМ/“Екзакта” и “Алфа рисърч” се позиционират като агенциите с най-верни резултати и най-слаба политическа пристрастност.

Обратно, “Сова Харис” и Институтът за модерна политика са дали най-неверни резултати. Според лабораторията има картел между три агенции - “Галъп”, “Сова Харис” и “Медиана”, които отбелязват висока степен на сходимост в своите данни за всички формации, като акцентът пада върху силно надценените прогнозни резултати за КБ/БСП, силно подценените за ДСБ/РБ и силно завишените прогнози за трета формация – “Атака” (2009), ДБГ (2013), “Атака” (ЕП/2014), ББЦ (НС/2014).