Възрастта за пенсия ще расте, но бавно

Парите

20-11-2014, 06:56

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Социалният вицепремиер е за въвеждане на възраст за пенсиониране за полицаи и военни, както и за увеличение на годините за миньорите

Компромисен вариант за възрастта за пенсиониране ще се опита да намери правителството. Повторно замразяване на възрастта и стажа на масовата трета категория работещи няма да има през 2015 г., но и увеличението няма да е с по 4 месеца годишно, както е заложено в момента в закона. Това се разбра от думите на социалния вицепремиер Ивайло Калфин след заседанието на Министерския съвет. Той заяви, че страната е поела ангажимент пред Брюксел за пенсионна реформа и че повторното й замразяване може да постави под риск еврофондовете, а могат да ни бъдат наложени и санкции. Представители на ЕК вече са предупредили социалния вицепремиер, че ще следят какво се случва, защото "няма никакво движение, дългосрочност и предвидимост на пенсионната реформа".

Калфин не отрече, че финансовият министър е поръчал на НОИ да разработят вариант за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 г. с нарастване с по 4 месеца на възрастта и стажа, но при обсъждането ще се коментират и други варианти. "Смятам, че четири месеца е прекалено стръмна скала за нарастване. Ще се опитам до края на тази година не просто да се промени едно число, но това да бъде поне един елемент от дългосрочните решения в пенсионната реформа. Няма смисъл, особено в този състав и по една много чувствителна тема, така да разхождаме предположения, защото това са проблеми, които вълнуват страшно много хора", обясни Калфин. От финансовото министерство официално не са коментирали потенциалния сблъсък между министър и вицепремиер.

Стъпката за увеличение на възрастта с по 4 месеца за трета категория бе приета от предишното управление на ГЕРБ, а БСП я замрази за тази година, за да търси дългосрочно решение. Такова обаче не беше предложено. Калфин вчера обясни, че няма данни в социалното министерство изобщо "някой да се е постарал да потърси дългосрочно решение". Така от 1 януари 2015 г., ако не се промени нищо в закона, мъжете от трета категория ще се пенсионират на 64 г., а жените на 61 г. Калфин обаче не приема това увеличение с по 4 месеца. Той сподели, че разговорите ще стъпят върху вариантите, разработени от консултативния съвет към служебния министър Йордан Христосков. Един от тях предвижда увеличение с по 2 месеца до 2016 г. и след това - с по един месец на година. Има и още един екзотичен вариант, според който годината на пенсиониране ще зависи от годината на раждане, като крайната цел и при двата варианта е мъжете и жените да излизат в пенсия на 65 г.

Калфин заяви категорично, че трябва да има възраст за пенсиониране и за служителите в специалните ведомства - полицаи, военни и прочие. "Според мен освен стаж е редно за всички категории труд да има и възраст. Разбира се, това трябва да е съобразено с възможностите на тези хора в тази система да работят на друг вид работа", коментира вицепремиерът. Освен това трябва да се увеличат и годините за пенсия на работещите тежък труд от първа и втора категория, за да не се разтваря още повече ножицата между тях и масовата трета категория. Според закона хората с първа категория труд трябва да се пенсионират 8 години по-рано от тези с трета. Работещите втора категория трябва да се пенсионират три години по-рано от масовата категория. И тук обаче социалният вицепремиер ще отстоява по-плавна стъпка от предвидените 6 месеца на година от 2015 г.

Изобщо не е ясно как кабинетът ще успее да прокара ограничаване на ранното пенсиониране на полицаи и военни и по-тежки условия за миньорите, защото и двете групи заплашват с масови протести, до края на годината остава едва месец, а разбирателството в правителството и подкрепата в Народното събрание са крехки.

Коледните добавки от по 40 лв. ще получат 1 235 000 пенсионери. Техните пенсии са под прага на бедността от 286 лв. Правителството реши вчера необходимите 50 млн. лв. да се осигурят с допълнителен трансфер от държавния бюджет към НОИ. Калфин коментира, че ангажимент на АБВ е да увеличи най-ниските доходи и неговите колеги могат да предложат да има добавки за всички пенсионери, но той се радвал първоначално да има само за най-бедните. Добавките ще се плащат с декемврийските пенсии.