КНСБ иска 400 лева минимална работна заплата от 2015 г.

Парите

22-11-2014, 09:00

Снимка:

@pixabay

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

КНСБ настоява за изработване на механизъм за ежегодно договаряне на минималната работна заплата, който да се опира на социални и икономически критерии и показатели

Необходима е нова политика на доходите, пише в декларацията на Изпълнителния комитет на КНСБ получена днес в БТА.

Темповете на номинален ръст на средната работна заплата рязко спаднаха от началото на 2014 г. и ако през предходните пет години те бяха между 6 и 12 на сто, то за първите девет месеца на настоящата година са средно около 2,3 на сто, пише в съобщението.

ИК на КНСБ апелира към правителството и работодателите за разработване на спешен пакет от мерки за повишаване на доходите в страната за най-уязвимите слоеве от обществото - пенсионери, социално слаби граждани, работещи бедни, безработни и хора с увреждания.

Синдикатът иска повишение на минималната работна заплата от началото на 2015 г. до 400 лв. и гарантиране на ръст през целия 4-годишен период, с цел достигането на 50% съотношение спрямо средната работна заплата до края на 2018 г.

КНСБ настоява за изработване на механизъм за ежегодно договаряне на минималната работна заплата, който да се опира на социални и икономически критерии и показатели и постигане на ежегоден ръст на средната работна заплата не по-малко от 10 на сто средно за периода до 2018 г.

Новата политика по доходите трябва да бъде заложена още с приемане параметрите на Бюджет 2015 г., подчертават от синдиката.