Във Варна земетресението се усетило като в епицентъра

Животът

22-11-2014, 23:25

Снимка:

emsc-csem.org

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пак ни разтресе откъм Вранча (++)

И нас ни е разтърсило с над 5 по Рихтер, сочи карта на сайта на Европейския сеизмологичен център

Земетресението, което удари във Вранча в 21,14 с 5,5 по Рихтер, във Варна се е усетило със същия интензитет. Това става ясно от специална карта на сайта на Европейския сеизмологичен институт. Варна е в графата "силно"(над 5), отбелязана със зелен цвят на картата. Навсякъде другаде в България интензитетът на труса е бил между 1 и 3.

Прави впечатление, че силата на труса се запазва в посока към Черно море и е най-силна във Варна. Навсякъде навътре от морето, дори на територията на Румъния, земетресението е усетено много по-слабо. Изключение прави районът на Букурещ, където ги е разтресло като при нас - с интезитет над 5.

Ако магнитудът е мярка за размера на земетресението и изразява енергията, отделена при разкъсването (или плъзгането) на земната кора в хипоцентъра.

 

Интезитетът е индикатор за силата на разтрисането от земетресението на конкретно място, отдалечено от епицентъра. На различни места около епицентъра земетресението има различни интензивности.

Ползват се няколко скали за интензитет, като най-популярни са тази на Меркали (MMI скала) и за България тази на Медведев-Шпонхойер-Карник (MSK скала). Двете са сравнително близки и са 12-степенни, като изобразяването е прието да е с римски цифри (І-слабо, XII-разрушително).

В конкретния случай, според Сеизмологичния център в Букурещ, магнитутът във Вранча е бил 5,7 по Рихтер, а интензитетът в Букурещ 6. Приблизително толкова е бил той и във Варна.