Тройно по-скъпа Гражданска отговорност за шофьорите нарушители

Парите

23-11-2014, 08:37

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Цената на полицата ще зависи от броя на пътните инциденти през последната година, както и къде са предизвикани

Тройно по-скъпа "Гражданска отговорност” за нарушителите на пътя. При повечето застрахователни компании цената на задължителната полица ще зависи от това дали водачът е предизвикал произшествие или не, съобщава Нова тв.

При различните компании поскъпването за шофьорите нарушители ще бъде между 25 и 200%. Цената на полицата ще зависи от броя на пътните инциденти през последната година, както и къде са предизвикани – у нас или в чужбина. Най-често обаче при регистрирани нарушения „Гражданска отговорност” ще ни струва с между 50 и 100% по-скъпо. Повече ще плащат и шофьорите с малък стаж зад волана, както и тези, които карат в големите градове, където рискът от катастрофи е по-голям.

Нарушителите на пътя са проблем и за застрахователите. Заради повечето щети, които причиняват, те струват повече на компаниите в бранша. По-солено полицата ще излезе за шофьорите, които често причиняват инциденти на пътя и са рискови с поведението си в трафика.

При младите зад волана застраховката също ще струва повече – с между 50 и 100%. Така например в една от компаниите за водачите до 20 години полицата ще достигне 600 лева. Надценка ще има и за шофьори, които карат предимно в чужбина, а заради проблема с румънските шофьори, които регистрират колите си у нас, русенци също плащат по-скъпа застраховка.

По-солено ще плащат за "Гражданска отговорност” и собствениците на коли под наем, таксита и учебни автомобили. Засега при повечето застрахователи цените на задължителната полица остават непроменени от миналата година. Ако се стигне до поскъпване от нова година, то ще е до 5%, прогнозират от бранша.

Така за среден клас автомобили – до 1800 кубика, цената ще се движи около 180 лева. Сериозен скок не се очаква и при каското, въпреки огромните щети от природни бедствия, които застрахователите покриха през тази година.