Започва „Vertigo“ - алтернативни представления в алтернативни простанства

Варна Лайф

23-11-2014, 18:28

Снимка:

фестивал "Vertigo

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

„Саломе“ открива новия Фестивал за съвременен танц

Най новият варненски фестиал – за съвременен танц и алтернативни изпълнителски изкуства „Vertigo”, започва на утре – 24 ноември, и ще продължи до края на седмицата.

В програмата на своето първо издание, фестивалът представя най-интерсното от българската алтернативна сцена, следвайки принципа - алтернативни представления в алтернативни простанства. Програмата утре започва с премиера (16+). Хореограф на танцовия спектакъл „Саломе“ е артистичният директор на „Vertigo“ Мирослав Йорданов, музиката е на Емилиян Гацов, а изпълнението – на Мирослава Захова.
24.11. | 19:00 | Галерия „Графит”
„Саломе” "

Във втората вечер на фестивал е планирана лекцията ма Ани Васева „Съвременния танц в България – деформации и напрежения”. Елемент на културната инфраструктура, самостоятелна художествена форма, поле с неясни граници – възможно ли е да дадем определение на съвременния танц и на основните понятия, с които да го мислим? Работата на немногобройните ключови фигури в тази област в България предлага възможност за интересен анализ. Ани Васева е театрален и танцов теоретик и практик. Автор е на множество текстове, спектакли и визуални проекти. 

25.11. | 19:00 | галерия „Съвременно пространство”
Лекция на Ани Васева: “Съвременния танц в България – деформации и напрежения”

В сряда е ред на „театралната оратория“ „Фаетон: Изверги”. Автор на текста е Боян Манчев, използвал като основа "Метаморфози"-те на Овидий. Режисьор е Ани Васева. Участват Леонид Йовчев, Петър Генков, Галя Костадинова, а графичният дизайн е на Георги Шаров. „Представление за безграничното желание на предела на света. Опит за нечовешки театър, или за преобръщане на трагическото. Театър на извергите, които идват след нас. Нечовешкият театър е театър на безграничното желание – желанието, което надскача човека. В безграничното желание няма надежда за изход. Желанието е Чудовище“, казва Боян Манчев в лекцията си "Желание, чудовище: Манифест за нечовешки театър", Фолксбюне, Берлин, 2013. Представлението се осъществява с финансовата помощ на Министерство на културата в България


26.11. | 19:00 | Танцов център The Center
„ФАЕТОН: ИЗВЕРГИ” – Театрална оратория на Ани Васева, по текст на Боян Манчев

 

„Нашето последно па де дьо” по Галина Борисова не е нито копие на оригинала, нито „авторска интерпретация”, а оригинал-фантом, мутация на изходното произведение. Ива Свещарова и Вили Прагер открояват специфични черти от творчеството на хореографа-мутант (както тя сама нарича себе си) Галина Борисова, присвояват ги и ги трансформират.

В представлението са използвани три хореографии на Галина Борисова от „Търсейки Версавия“ (2001г.), „Alfred’s best friends“ (2003г.) и „Хуанита Хилдегард Бо“ (2004г.)
Представлението се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и фондация „Етюд, в партньорство с Център за култура и дебат „Червената къща“.
Специални благодарности на: Галина Борисова, Гьоте-институт в България и клуб за социални игри „Каркасон“.

Ива Свещарова е родена през 1977. Работи в областта на театъра, танца и пърформанса. Завършва експерименталните театрални класове 4ХС и “Синтетично сценично изкуство” в Пловдивския университет. През 2006 г. е стипендиант на DanceWeb. От 2002 г. до 2006 г. е част от трупата на Институт за драматични изкуства "Акто" - Естареха, Португалия. От 2007 г. година е член на "Брейн Стор Проджект". Автор, съавтор и участник е в представления в България, Германия и Португалия. Вили Прагер (р. 1976) е артист в областта на съвременните изпълнителски изкуства. Той също завършва „Синтетично сценично изкуство”. Стипендиант е на "Денс Уеб" - Виена, "Театъртрефен" – Берлин, "Он ди едж" – Букурещ. Резидент е на "Танцквартиер" – Виена. Работил е с режисьори и хореографи като Николай Георгиев, Галина Борисова, Иво Димчев, Дейвид Замбрано, deufert&plischke, Томас Лемен, Ксавие льо Роа, Далия Ачин, Марен Щрак, създава и авторски представления. През 2006 г. съосновава "Брейн Стор Проджект". Ива Свещарова и Вили Прагер са съоснователи на балканската обучителна програма Номадска танцова академия и на фестивала за съвременен танц и пърформанс „Антистатик”.
27.11. | 19:00 | Градска художествена галерия
„Нашето последно па де дьо”

„Танцувам Мария Калас“ е танцово соло представление на Галина Борисова, в което са използвани оперни арии Bel Canto, в изпълнение на Мария Калас. Спектакълът е с номинация за „Икар” за съвременен танц и пърформанс за 2014 г. Сценографията е на Адрияна Андреева.

В проекта „Танцувам Мария Калас“ Галина Борисова прави авторски интерпретации на емблематични женски образи, изпълнени от Мария Калас в едни от най-известните опери от 19 век на композитори като Джакомо Росини, Гаетано Доницети, Винченцо Белини. Хореографията е вдъхновена от ясните мелодически линиии на музиката, както и от живота и личността на оперната дива Мария Калас. Движенията са стилизирани, изчистени от виртуозност. С лекота и свобода на въображението, с присъщото си чувство за ирония и усет към абсурда Галина Борисова едновременно снижава драматизма на операта и демонстрира респект към огромния талант на оперната прима Мария Калас.

Галина Борисова е преподавател, артист и хореограф на свободна практика. Посещава "Рок Синхаз Театър" - Будапеща, където участва в тренингови класове и репетиции на трупата. Гост на Луиз Бедар Данс и Театър “Ла Шапел” - Монреал, посещава курсове в Квебекски Университет и ЛАДДМИ - танцово училище. Гост и участник е и в тренинговите отворени класове с "Жан Пиер-Перо" студио. Стипендиант на Американския танцов фестивал - Международна хореографска резиденция, университет "Дюк" - Северна Каролина. Специален гост на резидентна програма от U.S. Information Agency. Работила е за “Дежа Дона” танцова продукция на Ленка Флори, Симоне Сандрони - Чехия/Италия. Преподавала е консерватория "Дънкан Център" - Прага (1998г.).
Галина Борисова участва в едни от най-престижните международни фестивали за съвременен танц в Европа и САЩ. Автор е на близо 30 хореографии.


28.11. | 19:00 | Регионален исторически музей, зала „Север”
„Tанцувам Мария Калас” 

 

Фестивалът закрива пърфомансът „I cure“, в който автор на музиката, текста и хореографията е Иво Димчев. Ако изцелението е избор, защо да не направим този избор докато сме в театъра. Защо да губим още един час в опити да бъдем „по-културни“, когато можем да го оползотворим, за да бъдем „по-здрави“. Този пърформанс е създаден не за да изцели определено физическо или психологическо състояние, а за да изцели всички тях едновременно. ICure може също да лекува и хора, които обичате, зависи от целта, в която искате да насочите лекуващата сила на Icure. Представлението не е подходящо за лица под 18 години.
ICure е копродукция на фондация "Хюмартс", "Импулстанц" - Виена, "Мусонтурм" - Франкфурт, "Ротердам Шоубург".

38-годишният Иво Димчев е хореограф и изпълнител. Неговата работа е крайна и разнообразна смесица от пърформанс, танц, театър, музика, рисунки и фотографии.

Димчев е автор на повече от 30 представления. Той е получил множество международни награди за танц и театър и е представил работата си в Европа, Северна и Южна Америка.
Освен артистичната си работа Иво Димчев дава майсторски класове в Националната театрална академия - Будапеща, Кралската танцова консерватория на Белгия - Антверпен, Висше училище по изкуствата - Берн, „ДенсУеб” - Виена и т.н.
Той е основател и директор на фондация „Хюмартс”в България, която организира всяка година Национален конкурс за съвременна хореография.
След завършването на магистърската си степен по сценични изкуства в академия „Дазартс” - Амстердам през октомври 2009г., Иво Димчев се премества в Брюксел и основава пространството „Волксрум”, което ежеседмично представя международни млади артисти.
От януари 2013г., Иво Димчев е резидентен артист в „Кайтеатър” - Брюксел за период от 4 години.
През 2014 г. Иво откри в София MOZEI - независимо пространство, което се фокусира върху съвременното изкуство и музика.


29.11. | 19:00 | Регионален исторически музей, зала „Север”
„I CURE” - представление на Иво Димчев (премиера, на англ. език, 18+)

 

Билети он-лайн| www.vertigo-festival.bg www.ticketlogic.bg
Билети по телефона | +359 887 333 112 (09:00-21:00)
Билетни каси | Драматичен театър „Стоян Бъчваров”, магазин „На тъмно, книжарници Booktrading, Office 1, Fast Pay