Футболът в училище - мисия възможна

Илиана Раева: Спортът случи на министър

"Аз съм много обнадеждена от двата разговора, които проведох с новия ни министър на спорта Красен Кралев, който има много реални и сериозни идеи за развитието на спорта, приложими в ситуацията на безпаричие и безумие, в което се намира държавата. Той има прекрасни идеи за развитието на масовия спорт. Изключително добре запознат и компетентен, това е човек, който е врял и кипял в спорта и има пряко отношение към него. Не знам другите министерства как са, но спортът случи на министър". Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ Илияна Раева,  председател на Българската федерация по художествена гимнастика.

Преди дни Красен Кралев проведе среща с Раева и с шефа на Българската федерация по футбол Борислав Михайлов, за да обсъди с тях идеята в третия час по физическо възпитание официално да залегне политиката - момчетата да тренират футбол, а момичетата художествена гимнастика. Идеята е от федерациите да осигурят квалифицирани преподаватели или да обучат учителите по физическо възпитание, които да провеждат занятията. И в момента третият час по физическо съществува в програмата, но само на хартия. На практика, най-често той се използва като час на класния ръководител.  

"Този трети час, така или иначе, съществува. Моето желание е да го изпълним със съдържание, от което да имат полза българският спорт и българските деца. Като повишим и тяхното здраве, и дадем шанс на любимите ни спортове да имат по-широка база, от която скаутите да избират и да откриват бъдещи таланти", коментира министър Кралев пред Нова телевизия.

Той обясни, че "действащите учители по физическо възпитание могат да получат квалификация чрез обучение във федерациите, има такива програми. Може и самите федерации да изпратят техни специалисти."

Според специалисти това ще даде нов тласък на българския спорт.
"В колкото повече училища се направи инвестиция, за да може да се изградят такива бази и децата да могат свободно да спортуват, толкова по-добре ще е за децата и за футбола като цяло", коментира Даниел Боримиров.

Децата приемат новината повече от радушно.
"Колкото повече футбол, толкова по-добре", "Никога няма да го изпусна, спортът е уникално нещо", споделят от своя страна те.

Футболната федерация и тази по художествена гимнастика вече са обещали да осигурят техни треньори в училищата. Вероятно ще има и други спортове, които ще се практикуват. Кои да бъдат те обаче, все още не е решено.

Идеята е в начален етап, обсъжданията тепърва предстоят. Иначе часове по футбол може да има най-рано през следващата година.