Отровната риба балон влязла в Черно море случайно

Новините

25-11-2014, 06:56

Снимка:

mkwhy.com

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Дори да хвърли хайвер в Черно море, той ще падне на дъното, тъй като водата в него е два пъти по-слабо солена

Смъртоносно отровната риба балон, наричана от японците фугу, която бе уловена край Севастопол, случайно е влязла в Черно море, каза най-старият рибен генетик у нас проф. Иван Доброволов от Института по океанология.
"Навлизането на атлантически риби в нашето море става често, те могат да останат с месеци и години. Но това не означава, че могат да се развъждат тук", уточни ученият.

Дори рибата балон да хвърли хайвер в Черно море, той ще падне на дъното, тъй като водата в него е два пъти по-слабо солена. Проблем за рибата е и сероводородът на големи дълбочини от 200 м, който унищожава формите на живот.
Професорът твърди, че е имало случаи на нашествие по нашите брегове от океана дори на китове и океански акули. Единственият чужд вид, който би дал поколение, е кефалът от Китайско море соу-ю, който бе ашладисан от руснаците. "Още не е сигурно дали и наричаният от нашите рибари "жълтур" дава поколения. Вече десетилетия руснаците ме молят да свидетелствам дали има излюпени малки китайски кефалчета, но и аз нямам твърди доказателства за това", добави проф. Доброволов.

Ученият отрича рибата балон да е пусната нарочно в Черно море от японците, за които тя е деликатес въпреки силната отрова. Стари рибари от Варна и досега смятат, че рапаните, които изяждат местната черноморска мида, са хвърлени нарочно, за да могат сега да се изнасят точно в Япония. "Рапаните са пренесени в Черно море с водата, която товарните кораби използват за баласт", добави ученият.
Фугу е едно от най-прочутите ястия в японската кухня - рибите са смъртно отровни, ако не се приготвят правилно. От тях се приготвя най-изисканото суши - сашими. Отровата им е достатъчна, за да убие човек само за няколко секунди. Ако при консумация на отровната риба изтръпването на езика не премине след 15 секунди, японците съветват да се смятате за мъртъв.