Калфин иска гъвкаво пенсиониране за хора без стаж или възраст

Новините

26-11-2014, 06:54

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Вицепремиерът не смята за добро замразяването на социалните плащания и на минималната заплата за 2015 г., както иска ГЕРБ

Възможност за пенсиониране на хора без необходимия стаж и възраст, но с намалена пенсия е един от вариантите, които социалният вицепремиер Ивайло Калфин ще предложи за 2015 г. Друга идея е хората в предпенсионна възраст, които не могат да си намерят работа, да бъдат включени в програми, за да получават доход. "В момента има програми за помощ преди пенсиониране, които са с такива критерии, че много малко хора биха могли да се включат в тях. Ще потърся друг начин за хората пред пенсия, на които не им стигат стаж и възраст, но не могат да си намерят работа, за да могат да получат някакъв доход", разясни вицепремиерът. Идея за гъвкаво пенсиониране имаше и БСП, която предлагаше хората, на които не им достигат 2 години осигурителен стаж или възраст, да могат да се пенсионират по-рано, но срещу по-ниска пенсия. Калфин обаче не смята да предлага същото.

Вицепремиерът отказа подробности за какви условия на пенсиониране за 2015 г. ще настоява пред финансовия министър, НОИ и социалните партньори, защото не искал да води разговорите през медиите. Въпреки това Калфин отново повтори, че замразяване на възрастта и стажа за пенсиониране за трета категория не трябва да има, но и стъпката трябва да е по-плавна от предвидените в момента 4 месеца. Синдикатите онзи ден заплашиха със стачки и протести, ако не се замрази за още една година цялата пенсионна реформа. 

В кабинета има пълен разнобой относно замразяването на социалните плащания на нивото на тазгодишния им размер и през 2015 г. "Това, което чувам от медиите, е, че ГЕРБ искат замразяване на всички доходи, което не е добре за икономиката", коментира Калфин. Той ще настоява минималната заплата да стане 380 лв., както е записано в средносрочната бюджетна прогноза. Финансовият министър Владислав Горанов обаче се обяви за замразяване на заплатата. "Увеличението на минималната заплата е деликатна тема в условия на свръхдефицит и минимален икономически ръст. Ръст от повече от 10% би могъл да окаже натиск върху пазара на труда", коментира Горанов вчера. Това може да означава, че ще се предложи по-ниско увеличение - например до 360 или 370 лв., което ще е под 10 на сто ръст. И така кабинетът обаче ще си навлече гнева на синдикатите, които искат 400 лв. минимална заплата, и на работодателите, според които каквото и да е административно увеличение ще доведе до обезлюдяване на по-бедните региони и фалит на малките и средните фирми в тях.