САЩ праща танкове в Източна Европа

Новините

26-11-2014, 11:56

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ще бъдат изпратени и сухопътни войски за няколко месеца за у(астие в съвместни учения в тези страни

Американската армия планира да разположи около 150 танка и бронирана техника в няколко страни-членки на НАТО. Част от тях ще бъдат позиционирани в страни от Източна Европа за участие във военни учения, съобщи главнокомандващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис, цитиран от БНР. Този проект е част от операция "Атлантическа решителност", чиято цел е да успокои балтийските страни и Полша, притеснени от действията на Русия в Украйна.

Освен бронираните машини ще бъдат изпратени и сухопътни войски за няколко месеца и те ще участват в съвместни учения в тези страни. След маневрите военнослужещите ще се върнат, а техниката ще остане в тези страни.

Генерал Ходжис посочи, че ще направи препоръки относно начина на разпределение на тези танкове и бронирана техника из страните от Източна Европа, които са членки на НАТО. "Ще разгледам няколко опции, като например разпределяне на оборудването на малки партиди, като например за батальон или за рота, може би из балтийските страни, Полша, Румъния или България", обясни той.