Руснаци бутат замръзнал самолет (ВИДЕО)

Новините

26-11-2014, 14:34

Снимка:

Телеканал "Звезда"

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Пътниците на ТУ-134 спасяват полета при -52 градуса

Руските медии днес масово перефразират популярната поговорка "Любишь кататься — люби и саночки возить" (която в свободен превод на български онзачава "Ако обичаш да се пързаляш, обичай и да си дърпаш шейната нагоре по хълма"). В популярния днес сибирски сюжет новият вариант е "любишь кататься - люби и самолеты толкать!" ("Обичаш да летиш, обичай и самолети да буташ").

Повод за това стана необичайна случка на сибирското летище Игарки (Красноярски край). Заради големия студ шасито на един от самолетите на авиакомпания "Катекавиа" замръзнало към асфалта на площадка преди пистата за излитане. Така на пътниците им се наложило да помогнат на екипажа и техническия персонал да избутат ТУ-134. В момента на произшествието на борда на самолета имало около 70 души.

В Youtube вече се разпространява видео на инцидента. Авторът му Владимир Улянов е коментирал: "Вахтата бърза да се прибере у дома".

Град Игарки се намира зад полярния кръг, в зоната на вечния мраз и се причислява към районите на Крайния Север. Летище Игарки се използва за превоз на товари и работниците от вахтените смени на нефтените находища.

От 2 дни термометрите в Игарки показват под -50 градуса по Целзий. Вечерта преди инцидента на летището температурата е била ?52 градуса. Абсолютният минимум, измерван някога в градчето е ?63 градуса.
LifeNews цитира свой източник в летище Игарки, който твърди, че смазката, която авиакомпанията използвала за шаситата на самолетите си не била предназначена за районите на Крайния Север. ТУ-134 останал на пистата цяло денонощие и залепнал за асфалта.

Авиокомпания "Катекавиа" е част от консорциума "UTair".