10,4 млн. евро получаваме от Брюксел за наводненията у нас (видео)

Мисия Варна

27-11-2014, 13:32

Снимка:

МРРБ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Търсят външно финансиране за "Хемус"

Между подадените проекти за Варна са двата отводнителни канала в "Аспарухово"

От заявените от България 300 млн. евро от европейския фонд "Солидарност", страната ни ще получи 6 на сто или близо 10,5 млн. евро. Това съобщи във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на съвместна пресконференция с министъра на спорта Красен Кралев и кмета на града Иван Портних.

"Първи и основен приоритет ни е създаването на специално звено в МРРБ и това трябва да стане до 20 декември", каза Павлова. Целта на фонд "Солидарност" е да подкрепи всички общини, които пострадаха от природните бедствия тази година. "Предстои да бъдат разработени правила за работа на фонда и звеното да бъде одобрено от Европейския парламент. Успоредно с изчакването на одобрението на фонда ще работим с общините по приоритизирането и прецизирането на проектите", увери регионалният министър.

Между подадените проекти за Варна са двата отводнителни канала в "Аспарухово", където имаше и човешки жертви. "Хората, които живеят там имат нужда от нашата подкрепа", каза още Павлова.

32 млрд. лв. са средствата, които България може да получи до 2020 г. по новите оперативни програми в програмния период 2014 - 2020. "Като част от основните приоритети и като регион, към който имаме основни ангажименти, които ще изпълним, безспорно е изграждането на автомагистрала "Хемус", заяви министърът. "Имаше много интерпретации по тази тема, уверявам ви - автомагистрала ще има", категорична беше Лиляна Павлова. Тя посочи още, че при посещението й в Брюксел са научили, че магистралата не е предвидена за финансиране с европейски фондове.

"С европейски средства ще довършим автомагистрала "Струма" по трите й ЛОТ-а, а със спестените средства от търгове ще строим част от "Хемус", стана ясно от думите на министъра. Правителството е взело решение на този етап да не чака спестявания, а да стартират строителството на северната магистрала със средства от бюджета и то още от следващата година. Още догодина първите два ЛОТ-а или 60 км от Ябланица до Ловеч ще бъдат стартирани. Индикативната им стойност е 185 млн. евро. "Имаме твърдото намерение да довършим и Шумен-Белокопитово", посочи строителният министър. Павлова уточни, че строителството на този участък е било обезпечено със средства, заделени със специално правителствено решение през март 2013 г. "Впоследствие тези пари са били пренасочени към други проекти и досега са разплатени едва 5 млн. лв. А всъщност са необходими 40 млн. лв., за които ще търсим външно финансиране", допълни тя.

"Следващият ни приоритет е създаването на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилища", обяви Павлова и увери, че програмата ще започне със сериозен финансов ресурс."Подадената заявка за фонда в Бюджет 2015 е за около 200 млн. лв., с които да заработи. По важното е, че програма ще има, ще я ограничим до панелните квартали като начало, защото там са най-големи проблемите", каза още министър Павлова.

Програмата ще се прилага на принципа на делегираните бюджети. Общините ще избират чрез търгове фирмите, които да направят енергийно и техническо обследване, както и проектиране. Те ще имат задача да изберат много малки фирми, които да извършват тези дейности.

"В рамките на СМР, в програмата, ще направим безплатна паспортизация на сградите, които влизат в програмата", каза регионалният министър. Тя напомни, че европейската директива, която предвижда всяка сграда да има паспорт е приета от тройната коалиция през 2008 г. и лично през 2012 г.е удължила срока, като за някои от сградите той е изтичал тази година. "Сега за втори път удължих срока и няма да допусна някой неуспели кандидат-депутати от региона да правят кампания на чужд гръб като стресират хората. Сроковете се удължават и няма да има санкции, хората трябва да са спокойни", увери регионалният министър.

Друг много важен ангажимент на управляващите и лично на мен е отблокирането на фондовете и през януари да започнат разплащанията, посочи още Лиляна Павлова. От днес ние започваме поетапно разплащане и верификация на средствата, за да не допуснем загуба на пари по всички текущи проекти, увери министърът. Тя призова всички общини да заявяват плащания.

Новата оперативна програма "Региони в растеж" е изпратена в ЕК, още преговаряме за броя на градовете и за детайли от нея. Но искаме вместо в юни, да постигнем одобрението й през март. Това е програма за градско развитие, за градски транспорт, здравеопазване, образование, поясни Павлова.

Радвам се, че едно от първите ми посещения в мандата на това правителство е във Варна, тъй като и двамата с министъра на спорта сме избрани за народни представители от тук и благодарим на всички, които ни подкрепиха, каза Лиляна Павлова.

ВИДЕО: Пълен запис на пресконференцията на Лиляна Павлова във Варна