Варна - домакин на изложение "Световно образование"

Животът

27-11-2014, 16:27

Автор:

Интеграл

Всичко от Автора

Великобритания стартира нова реформа в средното образование, която ще наложи нови, по-високи изисквания

Нова образователна реформа в средно обучение и по-високи критерии за прием в университет въвежда Великобритания от тази есен. Промените и новите процедури ще са част от програмата на срещи между българските семейства и западни образователни консултанти по време на специализираното изложение "Световно образование" този уикенд в София.

Великобритания стартира нова реформа в средното образование, която ще наложи нови, по-високи изисквания към оценяването на резултатите и ще завиши критериите за прием в британските университети, съобщи Ирина Христова, управител на Интеграл – организатор на изложението „Световно образование“. Учениците на възраст от 5 до 14 години на Острова ще изучават дроби, математическо моделиране и компютърно програмиране. Целта е да се вдигне нивото на подготовката за нарастващите изисквания за прием на британските университети. Реформата ще се извършва на два етапа от септември 2015 и септември 2016 г., като на първия етап в програмите за обучение ще бъдат включени английски език и литература, биология, химия, физика, история, психология, изкуство и дизайн, бизнес, икономика и бизнес, компютърни науки и социология, а на втория - висша математика, езици, география, дизайн и технология, драма, танци, музика, физическо възпитание и религиозни науки. Очакванията са през следващите няколко години това да увеличи драстично разликите в образователните нива между учениците на Острова и връстниците им в останалите страни, коментира Христова.

Голяма част от елитните британски университети са поставили нови, завишени изисквания за прием още от тази година, като за специалности като компютърни науки, бизнес-мениджмънт и международни отношения вече се изискват оценки от дипломата над 5,60 и матури с 6.00. Това може да остави повече българи извън класациите, поради което консултантите съветват кандидатите да преразгледат посочените от тях университети и да ги съобразят с новите изисквания. Това те могат да направят до 15 януари, идната година, когато изтича официалния срок за подаване на документи за Великобритания.

По данни на „Световно образование“, с който пътуват близо 80% от кандидатите за Великобритания – между 30% и 40% от тях отпадат от класациите на UCAS точно заради ниски резултати на матурата и неправилен подбор на университетите. Новите условия и отражението им в програмите на елитните британски колежи ще бъдат тема на срещите с водещи западни експерти на специализираното изложение за елитно средно образование и езикови ваканции, което ще се проведе на 29 и 30 ноември (събота и неделя) в столичния хотел София хотел Балкан (Бивш Шератон) и на 02 декември в хотел Графит – Варна от 11 до 16 ч. Организаторите от консултантска компания „Интеграл” са и първият и единствен засега оторизиран център за България за полагането на новия предварителен тест UKiset, който част от училищата вече са въвели за проверка на знанията и уменията на учениците. Той се полага онлайн на английски език в началото на кандидатстването като средство за първа оценка на езиковите познания, логическо мислене, наблюдателност, умение за решаване на казуси.

За участие в изложението Световно образование в България през този уикенд ще дойдат представители на над 35 средни училища, колежи и езикови центрове от Англия, Швейцария, Австрия, Германия, Белгия, Португалия, Холандия и САЩ, които ще представят новите си програми и стипендии.
Изложението е насочено към семейства с деца между 7 и 18 години и дава възможности за лични срещи с експерти по приема и безплатни консултации за избор на средно училище или езиков курс зад граница.

Въпреки по-високите цени на западното образование интересът на българските семейства към него се запазва поради качеството, извънкласните занимания и гаранциите, които то дава за прием в елитен университет. По данни на проекта, за последните 5 години (от 2009 до 2014 г.) броят на българските деца в западните училища се е увеличил с близо 53% като над 40% от учениците отпътуват за Англия, а останалите за Великобритания, Германия и др. европейски страни.

Предпочитаната възраст за заминаване е 14 години или след завършен 7 клас като нараства броя на кандидатите от градове извън София. В програмата на изложението са включени нови участници от Великобритания, САЩ и Холандия, които ще се за първи път в България. Сред участниците е и прочутият британски колеж CATS College, в който се е обучавал и новият световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън, King Edward’s School Witley (в Топ 10 на най-добрите британски училища), Cardiff Sixth Form College и Abbey College (DLD) и мн.други нови училища с кампуси в Централен Лондон.

Към момента елитното европейско образование е на цени между 25 000 GBP и 30 000 GBP за британските училища, между 30 000 EUR и 35 000 EUR за останалите европейски страни, а традиционно най-скъпо остава образованието в Швейцария – между 70 000 CHF – 75 000 CHF. Сравнително по-евтиния вариант за обучение остават езиковите ваканции на цени между 1200 и 1400 паунда/евро за двуседмичен езиков курс.

Посетителите ще получат и новия каталог за езикови ваканции за 2015 г., който могат да вземат още в рамките на изложението с отстъпка в цените между 5 и 15%. Тази година той включва и нови предложения с комбинации на език и спорт, като английски и волейбол и английски и бойни изкуства.
Проектът Световно образование е най-големият специализиран форум за образование в чужбина в Източна Европа, който оперира в България, Румъния и Албания. Изложението предоставя безплатни консултации за най-новите възможности за обучение, като обхваща пълната гама от образователни продукти според възрастта и финансовите възможности. Партньори на проекта са над 200 образователни институции от цял свят.

Програмата на изложението и подробности за участниците са поместени на страницата на проекта в интернет на адрес: www.world-education.eu, където в момента тече и предварителна регистрация за лични срещи.