В Америка гледат документален филм за Варна

Варна Лайф

27-11-2014, 17:16

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

ВИДЕО: Лентата "Варна – Prima Europaea" разказва за най-старото обработвано злато в света, за първата цивилизация и за мистичната култура "Варна"

Най-мащабният документален филм за българската морска столица "Варна – Prima Europaea" тази седмица ще зарадва зрителите от Западното полукълбо. Излъчванията ще бъдат на 28.11(петък) от 00:30 часа и на 30.11 (неделя) от 02:35 по БНТ- Свят. Часът на излъчванията е съобразен с часовата разлика в САЩ, така че любителите на документалистиката отвъд океана ще имат възможността да гледат "Варна – Prima Europaea" в удобно време.

Част от популярната поредица "Световните градове на България" по БНТ 2 и БНТ-Свят филмът е нова научно-популярна концепция за историята на Варна и света.

Поредицата е уникален международен проект, достъпен за чуждестранната аудитория , тъй като филмите са озвучени на английски език. Историите разказват известните актьори Тери Рандъл, Марк Босани, Джонас Толкингтън, Майкъл Блек, Анджела Артър и други.

"Варна – Prima Europаea" е филм, който разказва за най-старото обработвано злато в света, за първата цивилизация и за мистичната култура „Варна". Историята на златните векове на морската ни столица, видяна през погледа на водещите Анджела Прайе Артър, Джонас Толкингтън, Майкъл Блек, както и актьори от Варненския куклен театър.

Трейлър на филма

Майк Блек е роден в Ливърпул, неговата първа страст е музиката. Първият и най-важен инструмент, предопределил пътя му, е китарата. По-късно през живота си идва в България, купува къща за гости в резервата "Сребърна". И става един от онези чужденци, които се чувстват по-привързани към България от самите българи. Майк се запалва по орнитогологията, като човек с кауза и силна позиция, съсредоточава усилията си в опазване на птичите видове и околната среда.

Във филма "Варна – Prima Europaea" той освен актьор, е и композитор на музиката. Тази година Майк бе на турне с една от групите, в които членува ‚Hoi Polloi'. Освен това свири в няколко други групи, сред които – 'Always cought in Disney Live', 'Skippy the fridge' и ‚Chronic Opera', като с тях също не спира да реализира музикални проекти.
Анджела е нигерийски модел. Красива като африканска богиня, тя е невероятно харизматична актриса. Фактът, че е била кадет във военноморско училище я кара да се чувства още по-свързана с Варна и да проявява още по-голямо любопитство за нови и нови морски истории.

Майкъл и Анджела пристигат по море във Варна, за да научат повече за историята и културата на града. Тe посещават Варненския куклен театър, Варненския делфинариум, Морската градина и още много вълнуващи места, които зрителите ще могат да видят във филма „Варна – Prima Europaea".

Екипът, който стои зад заснемането на филма, се състои от професионални авантюристи със склонност към перфекционизъм. Момчил Александров, главен оператор, се води от таланта, интуицията си, но и от огромния си опит в европейското кино. Започнал да обикаля света още от дете, той се научава да вижда изкуството в себе си, а не себе си в изкуството. През последните години Александров работи като главен оператор в различни продукции между Испания и България.

Сценарият е дело на Александър Перпелиев, професионален изследовател. Юрист и драматург по образование, голямата му страст е историята и документалното кино. Той е готов да прочете стотици страници, за да стигне до истината. Общоприетите източници не му стигат – обича да изследва обектите на своята драматургия с интелектуален микроскоп.

Режисьор на филма е Степан Поляков, човек със собствено виждане за света. В работата си се води от убеждението, че всичко в изкуството е възможно. Той е автор и режисьор на над 50 документални филма, снимани из цял свят. Един от тях е и най-популярният документален филм за град София, „София – Историята на Европа" , гледан от над 12 милиона души по цял свят, наложен като съвременна класика в жанра.

Резултатът от идеите на всички тези силни, ексцентрични личности е филмът "Варна – Prima Europaea".