От Варна тръгвали наемниците за Украйна

Новините

27-11-2014, 17:37

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

2500 долара вземат наши офицери в Донецк

Бивши кадрови офицери от армията ни се уредили със заплата от 2500 долара, за да се бият на страната на опълченците. Със същото месечно възнаграждение са и наемниците, които отиват да служат на властите в Киев. 

"Цял живот съм се обучавал да се бия, сега, на 50 години ми се отвори шансът да приложа теорията на практика. Пък и такива пари не можеш да получиш никъде. По-добре ли е да си жив и в мизерия, при такъв шанс? Ако те застрелят, ще умреш и толкоз", казва запасен офицер-кашик от Велико Търново.

"От началото на кризата руските медии на няколко пъти обявиха, че българи се бият на страната на Киев, но повечете са в редиците на сепаратистите", добави той. Цитираният от радио "Дойче веле" руски военен експерт Владислав Шуригин обаче признава, че българи се бият на страната на опълченците заедно със сърби и поляци.

От средата на август Варна се превърна в основен сборен пункт за наемници за двете страни на сраженията в Украйна. В супермаркетите в града често могат да се видят групи от по 3-4 млади здрави момчета, които обикалят по рафтовете за евтина българска водка и бира в пластмасови шишета. Повечето от тях са скандинавци и германци, които изчакват в частни квартири транспорт до Приднестровието и Одеса. Вербуваните на страната на бунтовниците пък пътуват с товарни кораби до Керч и Новоросийск, съобщава в. "24 часа"

"В града е пълно с млади цивилни американци. Вечер влизат по двойки в заведенията край плажа, пият по едно малко и бързо си тръгват", свидетелстват сервитьори. През юни на няколко пъти на Морска гара се появи украински речен пасажерски кораб, на чийто борд се качваха остригани яки мъже. "Каквото и да стане, руснаците ще си вземат тяхното", коментира офицер от плаватения съд пред клечащите за сафрид местни рибари.