Хърватия опрощава дълговете на социално слабите

Парите

28-11-2014, 10:49

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Правителството вече е сключило споразумение с банките и преговаря с телекомите

Хърватия ще опрощава дълговете на социално слабите си граждани, обяви министърът на финансите Борис Лаловац, цитиран от местните медии. От мярката, която влиза в сила на 1 януари 2015 г., могат да се възползват хърватите, чиито доходи са само от социални помощи; хора, които са безработни повече от 1 година и пенсионери с пенсии до 2500 куни (325 евро). Тези, които поискат амнистия, не трябва да имат спестявания, други доходоносни активи, освен недвижим имот, който обитават. Дълговете също така не трябва да надвишават 10 000 куни (1300 евро). Властите са изчислили, че на условията за опрощаване на дълговете отговорят около 60 000 хървати.Според официалните данни в момента в Хърватия са блокирани сметките на 313 000 души, тъй като те не могат да погасяват задълженията си.

Правителството на премиера Зоран Миланович вече е сключило договори с банки, а в момента се водят преговори и с телекомуникационните компании. Според Лаловац разговорите били в доста напреднала фаза и до средата на следващия месец можело да се стигне до договорка. Опрощаването на задълженията е еднократно, като ще могат да бъдат заличени дълговете, натрупани до 1 октомври тази година, поясни вицепремиерът и министър на социалната политика Миланка Опачич. Опростените дългове ще се смятат за разход на банките и правителството им обещава данъчни облекчения. Това предвиждало споразумението между финансовите институции и властта в Загреб, твърди в. "Ютарни лист".

Хърватските власти започнаха да обсъждат идеята за опрощаване на дългове на социално слабите граждани още през пролетта. Правителството имаше намерение да заличи задълженията до 100 000 куни (13 000 евро). От Министерството на финансите дори предлагаха хърватите, които дължат суми по-големи от 100 000 куни, да обявят "личен фалит". При преговорите с банките обаче е бил постигнат компромисен вариант опростените дългове да са до 10 000 куни.