Задържаха турски наркопласьор на Летище Варна

Крими

28-11-2014, 11:38

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Демир не само предал наркотика на куриера, но не му платил и задържал за себе си възнаграждението

На основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от прокуратурата в град Щаде, Германия, днес Варненският окръжен съд (ВОС) задържа под стража турския гражданин Ибрахим Демир, издирван чрез международното оперативно полицейско сътрудничество от германските власти, заради присъда за наркопрестъпление.

40-годишният турчин е бил задържан преди ден на Летище Варна. Компетентните власти на Федералната република са посочили в ЕЗА, че през ноември 2005 година Демир Ибрахим е бил осъден на 3 години "лишаване от свобода", заради наркопрестъпление извършено през февруари същата година.

Той и още едно лице, което има вече влязла в сила присъда получили пратка от 9 кг хероин, която трябвало да предадат на куриер. Като помагач в това престъпление Демир не само предал наркотика на куриера, но не му платил и задържал за себе си възнаграждението.

За да определи първоначалния арест за турския гражданин днес ВОС се съобрази с наличието на всички атрибути, посочени в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. ЕЗА е издадена от компетентните немски власти още в края на м.юли 2007 година. В документа се сочат основанията за исканото задържане, присъдата на Окръжния съд в Щаде и престъплението, за което Демир е бил съден задочно.

Пред съда във Варна Демир отрече да е бил информиран за постановено спрямо него наказание в Германия. Той има право да обжалва определението за първоначалното задържане под стража пред Апелативен съд Варна на 2 декември 2014 година.

В 7-дневен срок ВОС ще насрочи ново съдебно заседание, в което ще разгледа по същество искането на властите от Германия за екстрадиция на Демир Ибрахим.