МРРБ включва Варна в ударна група за европейско финансиране

Мисия Варна

28-11-2014, 13:51

Снимка:

Варнаутре

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Правителството ще осигури средства за "безусловно необходими" за държавата проекти преди отварянето на програмите

Правителството предвижда създаване на група от "безусловно необходими" за държавата проекти, чието финансиране да бъде приоритетно. Това стана ясно вчера при посещението на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова във Варна.

Става дума за проекти, свързани с реформата във ВиК сектора, която трябва да приключи до края на 2016 г. и е едно от условията за европейско финансиране по ОП "Околна среда.

За да не бъдат нулеви следващите 3 години по Оперативна програма „Околна среда“, МОСВ и МРРБ ще стартират преговори с Европейската комисия, за да започне възможно най-скоро реализацията на т.нар. „безусловно необходими“ проекти, за които има добра проектна готовност и които обхващат агломерации с над 10 000 жители. Варна има проекти в голяма степен на готовност в тази област и ще бъде включена", каза министър Павлова.

Общо 16 готови проекта във ВиК сектора има община Варна, обясни за Varnautre.bg зам.-кметът Христо Иванов. Най-големият от тях - за 32 млн. лв., е горнопоясният колектор „Битоля – Пирин”. Съоръжението ще поема битовите и дъждовните отпадъчни води от зоната над него и ще отводнява по-голямата част от пет подрайона. Началната шахта на колектора е планирана в близост до кръстовището на ул.”Бр. Бъкстон” и ”Битоля”. Минава по ул.”Битоля”, продължава по ”Пирин”, ”Дрин” до ул.”д-р Пискюлиев”. Общата дължината е 2260 м. След изграждането му ще спре наводняването на централната част на града при всеки по-голям дъжд.

Държавата ще форсира и старта на някои от проектите, с които общините имат готовност да кандидатстват за европейски пари през новия програмен период 2014-2020. 

Оперативна програма "Регионално развитие" вече е предадена в Брюксел, но още не е одобрена. Срокът за това е 6 месеца.

"Затова ще поканим 39-те общини с одобрени интегрирани планове да кандидатстват", каза Павлова. Варна е един от градовете с Интегриран план за градско възстановяване и развитие. В него са заложени проекти за близо 800 млн. лв. Повече от половината от средствата са предвидени за инвестиции в градската среда. Около 40,5 млн. лв. е прогнозната стойност на необходимите проекти в сферата на здравеопазването, 34 млн. лв. - за образователна инфраструктура, 27,7 млн. лв. - за социални обекти, 20 млн. лв. - за спортни съоръжения. Сериозни вложения се очакват в сферата на икономическото развитие – 63 млн. лв., а също и в областта на енергийната ефективност, където са предвидени възможности за усвояването на над 71 млн. лв. "Варна защити най-широкият обхват на зони за въздействие от всички големи градове в страната, което ще даде възможност за максимална гъвкавост във времето и много възможности за кандидатстване по програми", обясни кметът Иван Портних.

Сред приоритетните обекти е рехабилитация на трасето по бул. "Приморски", бул. "Цар Освободител" - от Летния театър до "Княз Борис I", на "Княз Борис I" - от кръстовището на Икономическия университет до "Почивка", както и благоустрояване на зоната около бул. "Ал. Стамболийски" в кв. "Чайка".

Следващият приоритетен обект е основен ремонт на ул. "Мара Тасева" и бул. "Първи май" в "Аспарухово" заедно с пътя до Онкоболницата и училище "Иван Шишман" и благоустройство на 27-ми микрорайон в квартала.

12 мнл. лева ще струва реконструкцията и изграждането на алеи, улично осветление, паркоместа, детски и спортни площадки в зоната, заключена между "Осми Приморски полк", бул. "Левски", ул. "Караагач", "Мир" и "Царевец".