Топъл обяд за 60 варненски ученици през зимата осигурява БЧК

Животът

28-11-2014, 15:16

Снимка:

БЧК

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

БЧК призовава: Станете кръводарители,спасете човешки живот!

Безплатната храна е стимул за деца от бедни семейства да ходят редовно на училище.

И тази година варненски ученици ще се хранят безплатно в училище, благодарение на програмата "Топъл обяд" на БЧК.

60 деца в училище "Васил Левски", които са от семейства в неравностойно положение или пострадали от наводнението в "Аспарухово", ще получават всеки ден от понеделник, 1 декември, супа, основно ястие и десерт през 4-те зимни месеца. Учениците са предложени от училищното ръководство и са одобрени по критерии от социалните служби. Децата са от социално слаби семейства, сираци или полусираци, деца на безработни родители или от многодетни семейства. 

Програмата "Топъл обяд" стартира през декември 2004 година и се реализира в рамките на Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК. С различни кампании се набират средства и се финансира провеждането й в училища от цялата страна. През 10-те години е осигурена храна за над 9500 деца. Предоставените до момента средства са в размер на 1 402 633 лв. или 701 316 обяда.

Програмата подпомага ученици в неравностойно положение и техните родители, като много често топлият обяд в трапезариите на БЧК е единственият повод децата да посещават учебните занятия. Програмата допринася за нормалното физическо развитие на подрастващите, намалява заболяваемостта сред тях, произтичаща от нередовно и непълноценно хранене.

През 2013 година над 12 000 деца са отпаднали от училище поради социални причини. Нашите деца се нуждаят от храна, грижа и внимание през цялата учебна година. 1 безплатен обяд на 1 дете в нужда в България струва 2 лева.

През учебната 2014/2015 г. 1537 деца ще получават безплатен топъл обяд. Тазгодишните проекти са на обща стойност 222 644.94 лв. и се реализират на територията на 26 области в страната.

Всички българи могат да помогнат! Необходимо е единствено да пуснете SMS на стойност 1,20 лв. на номер 1255 за всички оператори.