Задруга Коледа или Помните ли как цяла Варна миришеше на елхи и портокали

Варна Лайф

28-11-2014, 15:29

Снимка:

Задруга Коледа

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

19-21 декември: Коледен празник-базар пред Кукления театър организират варненски занаятчии, екопроизводители, находчиви търговци и ентусиасти

Коледен базар в духа на старите варненски традиции ще се случи дни преди Рождество на площада "Знаме на мира" пред Кукления театър, научи Varnautre.bg. Зад начинанието стои един магически сговор - Задруга Коледа.

"Както често се случва с хубавите неща, и тази идея се роди над една (по-точно - над три) чаши кафе", споделят инициаторите. "Спонтанните варненски срещи по дефиниция винаги се задънват в болезнената тема за градския упадък, но тази среща беше по-друга. На тази среща се роди Задругата."

"Задругата" се ражда официално в началото на ноември, естествено във Фейсбук. Бързо се присъединяват още ентусиасти, по-късно организаторите спечелват подкрепата на Общината и базарът влиза в официалната коледна програма на Варна. "Огромно благодаря на главния архитект арх. Бузев, който подпря на широките си рамене инициативата и ни подкрепи, когато беше най-трудно! От тук нататък няма кой да ни спре:))", споделят "задружните варненци", които са "омаяли" и фирма за осветление, благодарение, на която площадът ще светне, а сватбена агенция ще осигури шатрите за павилионите.

Тръпката на очакването, специалната украса, ароматът на канелени сладки и греяно вино, топлината на мъждукащите свещи в тъмния зимен следобед... Това са малките неща, които превръщат Коледа в най-специалния празник в годината. И макар че отдавна свикнахме да купуваме празничното настроение в близкия магазин и по-далечния мол, тази година Задруга Коледа ни връща надеждата за истинска празнична общност в сърцето на града.

Задруга Коледа е нов коледен базар, който ще събере варненски приложни автори, производители на екологично чисти хранителни продукти и собственици на характерни за града малки и средни бизнеси. 

В продължение на 3 дни - 19-21 декември, от 10 до 21 часа, в "сърцето на Варна" ще звучи класическа и джазова музика, а варненци ще се потопят в истинска празнична атмосфера. Ще можем да избираме между ръчно изработени и бутикови стоки, бижута, ръчно правени детски играчки, авторски облекла и аксесоари, плетива и стоки за дома, коледни орнаменти. Ще присъстват любими на варненци книжарници със селекция от книги за малки и големи.

Ще има и специални коледни работилници, включително за най-малките гости. От Задругата са поканили музиканти и актьори, които да направят празника по-шарен и необикновен. Ще има даже и кино и танцова площадка на открито. Празникът на добрия вкус няма да мине без кулинарни изкушения: коледни сладки, греяно вино, горещ шоколад и различни видове ароматен чай.

В късните часове на 21-ви декември базарът ще бъде закрит със сомелиерска вечер и дегустация на специални вина.

И за да ни припомнят, че Коледа е символ на добрите дела и взаимността, с част от приходите си, участниците в Задругата ще помогнат на семейството на Андрей – 3-годишно дете от Варна, което се нуждае от лечение и рехабилитация след тежка мозъчна травма.

"Задруга Коледа не разполага с проектово или друго финансиране. Разчитаме изцяло на себе си, приятели и партньори. Но вярваме, че това ще бъде от голяма полза за варненската общност, която се опитваме да сплотим около празниците, наблягайки на истинското, домашното, ръчното, българското!", сподели пред Varnautre.bg Янина Христова от "Задругата".

Задруга Коледа е първата по рода си коледна гражданска инициатива от типа "От общността - за общността", която се осъществява под патронажа на Община Варна. Събитието има за цел да подпомогне местни творци и да популяризира локални, отговорни бизнес-модели. В предколедния период, когато комерсиализацията и консуматорството обикновено вземат своя връх, Задруга Коледа пред Кукления театър ще бъде мястото, на което ще се срещаме на по глътка греяно вино или топъл чай и ще сме сигурни, че избираме смислени подаръци за близките си хора.

Можете да се включите в базара на страницата на Задруга Коледа във Фейсбук.

Какво точно е "задруга"? (според уикипедия): "Най-малката обществена единица у древните славяни не било семейството в днешния смисъл на думата, а голямата семейна общност, наречена родъ. Близките родове издигали селищата си в непосредствена близост едно до друго и така образували селищни "гнезда" (...), наричани задруга. (...) Родовете не си съперничели за ресурси, (...), а успявали да се събират бързо за война или съвместни трудови и строителни начинания."

"Именно. Нашето гнездо е градско и е свито на любимото площадче със звучното носталгично име "Знаме на мира". Точно тук ще започнем да се събираме и ще построим първото си начинание. И понеже малко неща обединяват общността така, както добрите поводи, началото ще е празнично: да се потрудим заедно за една друга Коледа", зове ни Задруга Коледа.