Отмениха тежки присъди за брутален опит за убийство на студент от Морско училище

Крими

28-11-2014, 20:12

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Варненският апелативен съд отмени две тежки присъди за бруталното посегателство над студенти от Морско училище през 2011 година

Апелативният съд във Варна отмени 17-годишната присъда на Васил Петров и 16 години "лишаване от свобода" за Антон Истатков, които Варненският окръжен съд им наложи заради опита в съучастие като съизвършители, по хулигански подбуди умишлено да убият Манол Марков. Престъплението беше извършено на 21 март 2011 година в централната част на град Варна.

Днес въззивната апелативна инстанция оправда двамата подсъдими да са направили опит да убият Марков и призна вината на Васил Петров за това, че сам и в съучастие с Истатков, по хулигански подбуди причинил две средни телесни повреди на Георги Иванов и на Михаил Михалев (счупени горни челюсти и корони) и три средни телесни повреди на Манол Марков, изразяващи се в счупване на черепа, контузия на мозъка, остър хематом под мозъчната обвивка и други. Наказанието, което Варненският апелативен съд присъди на Васил Петров за тези престъпления е 6 години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим.

Същото наказание – 6 години затвор при строг режим е присъдата, която въззивният съд наложи на Антон Истатков за бруталното посегателство над Манол Марков, извършено в съучастие с Петров. Апелативният съд потвърди първоинстанционната присъда в останалата й част, с която двамата подсъдими трябва да заплатят на Манол Марков 4000 лева, които са разноските му по наказателното дело и солидарно направените в процеса разноски в размер на 5 433 лв.

В хода на днешното съдебно заседание представителят на държавното обвинение беше категоричен, че бруталното посегателство над Манол и нанесените повече от 7 удара в главата му е опит за убийство. Защитата на двамата подсъдими твърди, че в показанията на пострадалите студенти имало редица противоречия, които първоинстанционният съд не е взел под внимание и не е извършил обстоен анализ на свидетелските показания на най-тежко пострадалия от тях – Манол. Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на касационен контрол пред Върховния касационен съд.

Пресслужбата на съда припомня, че тримата студенти от ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" се срещнали със своите нападатели в заведение за дюнери, в първите часове на 21 март 2011 година в района на Червения площад. Студентите от Морско училище не отговорили на първоначалната враждебност на подсъдимите, които си тръгнали първи от заведението. По-късно Петров и Истатков се върнали да търсят младежите и разбрали в каква посока се оттеглили студентите. Настигнали ги и с предварително приготвен предмет, който свидетелите оприличили на бухалка започнали да малтретират студентите.

Първият, когото Васил повалил с бухалката бил Михаил. От удара по главата младежът загубил съзнание. Васил се нахвърлил и върху Георги, който също след удари в главата паднал безпомощен на земята. Най-тежко от тримата студенти пострадал Манол. Двамата нападатели го повалили на земята с бухалката, а Петров нанасял ударите с крака и с ръце. Побоят бил брутален и продължителен. Въпреки, че бързо сломили съпротивата на Манол, подсъдимите продължили с изключителна жестокост да блъскат и да нанасят удари по главата и цялото тяло на студента. Граждани съобщили за побоя в полицията.

Наказателното дело срещу Петров и Истатков започна по общия ред през април 2012 година и завърши с две тежки присъди в края на ноември миналата година. 7 съдебни заседания, десетки свидетели, назначени и изслушани 4 експертизи - 2 комплексни съдебно психиатрична и Съдебна медицинска експертиза(СМЕ), друга СМЕ, нова комплексна Съдебно психиатрична и психологична експертиза, и Комплексна видеотехническа и идентификационна експертиза. Пред ВОС експертите бяха категорични, че най-тежко пострадалият е Манол - със счупване на черепа, с разкъсно-контузна рана на главата, с контузия на мозъка, с остър хематом на твърдата мозъчна обвивка и с десетки още наранявания по главата и тялото. Само спешната помощ е спасила живота на младежа. Двамата му състуденти Васил и Георги които пострадаха с натрошени челюсти, избити зъби и други травми в главите се отрекоха от първоначалните си показания, дадени на досъдебното производство и измениха спомените си от фаталната вечер.