Вестниците в понеделник, 1 декември

Най-доброто от печата

01-12-2014, 06:24

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Горанов: Минималната заплата става 380 лв., но на два етапа

Горанов: Минималната заплата става 380 лв., но на два етапа
"24 часа"
Министърът на финансите Владислав Горанов отстъпи от позицията си за замразяване на минималната работна заплата на 340 лв. през 2015 г. Той обаче предлага увеличението да стане на два етапа – с по 20 лв. от 1 януари и от 1 юни, заяви самият той пред БНР в неделя.
За ръст на минималната заплата догодина настояват социалният министър Ивайло Калфин и синдикалните организации, защото „замразяването на параметри в социалния сектор е вредно”.
„Готов съм да отстъпя от позицията си за запазване на размера на минималната работна заплата и ще предложа тя да расте, само че не толкова рязко, а на две части в рамките на следващата година – с 20 лв. до 360 лв. от 1 януари и с още 20 лв. от средата на 2015 г., така тя пак ще достигне в следващата година до 380 лв., както се предлага от синдикатите и от служебното правителство, което е разработило 3-годишната бюджетна прогноза в предходния й вариант, но това нарастване ще стане на два етапа”, коментира Горанов.


Реформаторите чакат раждането на нов лидер
"Труд"
От партията на Меглена Кунева индиректно заявиха на шефа на ДСБ Радан Кънев, че не го искат за лидер на Реформаторския блок.
"Рано или късно РБ ще има единен лидер. Въпросът е дали сме готови, дали такъв се е родил. Защото лидери не се избират, лидер се става. Нито Ахмед Доган, нито Бойко Борисов, са лидери, защото някой ги е избрал. А защото са се наложили фактически в своите формации, а след това е дошъл изборът". Това заяви Даниел Вълчев, който води кръгла маса на тема „А сега на къде?", на организираната от „Движение България за гражданите" в Бургас. Форумът бе предшестван от събрание на ДСБ в събота, на което Радан Кънев поиска да се върви към единна структура на блока и единно ръководство на 5-те партии.


Енчев напусна ПФ, но не и парламента
"Стандарт"
Депутатът Велизар Енчев обяви в ефир пред Сашо Диков, че напуска парламентарната група на Патриотичния фронт (НФСБ-ВМРО). По думите му е особено тревожно фиксирането върху етническата принадлежност на опоненти на НФСБ, което хвърля сянка върху демократичния облик на партията и дава основание за обвинения в ксенофобия.
"Парламентарната подкрепа на Патриотичния фронт за кабинета на ГЕРБ и Реформаторския блок е недопустима подмяна на вота на нашите избиратели. Тези избиратели дадоха гласа си за НФСБ, а не за правителство на Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Радан Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Корман Исмаилов", казва в писмо Енчев.
Депутатът няма да напуска парламента, а ще стане нечленуващ както Анна Баракова, Муса Палев и Гюнай Хюсмен. Енчев атакува и лидера на НФСБ Валери Симеонов: "Като приема парламентарното партньорство на Реформаторския блок, Валери Симеонов приема и присъствието в него на Корман Исмаилов". Съпредседателят на Патриотичния фронт Симеонов снощи не бе открит за коментар. А колегата му Красимир Каракачанов научи от медията ни за позицията на Енчев минути след края на конгреса на "Национален фронт" в Лион, Франция. "Енчев е член на НФСБ, ще се запозная с мотивите му в понеделник", каза пред "Стандарт" Каракачанов.


Опасват страната с камери
"Монитор"
Планът срещу битовата престъпност предвижда МВР да ползва наблюдението в реално време
До една година всички общини у нас могат да изградят системи за видеонаблюдение. Идеята е нивото на битовата престъпност, особено по селата да спадне рязко. За да се случи това, е необходим еднотипен модел при изграждането на системите във всички райони. Целта е данните от камерите да бъдат онлайн ползвани и от екипите на полицията. Това съобщи в Пловдив вътрешният министър Веселин Вучков.
„Става дума за противодействие на конвенционалната масова престъпност, която бележи ръст през последните години. По-скоро натам е насочена идеята за изграждане на видеонаблюдение, като се спазват всички законови изисквания, включително човешките права.
В рамките на около една календарна година този подход може да обхване цялата страна”, убеден е МВР шефът.


Фандъкова обеща парното да не се качва
"Дума"
Няма да се промени цената на парното отопление заради блокираните в КТБ средства на софийската "Топлофикация". Това увери пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова. По думите й няма нищо общо между блокираните средства и цената, която се определя от ДКЕВР. Тя увери, че "Топлофикация" работи и гарантира сезона, плаща текущите си сметки към "Булгаргаз" и текущите си разходи. Въпреки това Фандъкова призна, че блокираните разходи са се отразили на част от капиталовата програма.
"Топлофикация" отоплява над 430 000 абоната и над 1,5 млн. софиянци. Фирмата има над 319 млн. лв. дълг към Българския енергиен холдинг. В сравнение със същия период на миналата година тази сума е скочила с над 130 млн. лв., показват официалните данни за първото полугодие на 2014 г. Увеличението се дължи на закупените от БЕХ през първото полугодие вземания на "Булгаргаз" от столичното парно за около 120 млн. лв.


Митничари търсят ментета в нета
"Стандарт"
Митничари ще ровят в интернет за сайтове, които продават стоки менте. За целта в отдел "Митничеко разследване и разузнаване" в Агенция "Митници" ще бъде сформирана специална група, която ще следи световната мрежа. Експертите ще предупреждават потребителите да не пазаруват фалшификатите.
"При установяване на продукти, които имитират световни търговски марки, стоката подлежи на конфискуване и унищожаване, а рискът да загуби парите си остава за купувача от България", разказа главен експерт Любка Цветкова от митниците. Имало съдебен прецедент в Дания, където получател на фалшив часовник "Ролекс" в пощенска пратка е осъден освен конфискацията на стоката да плати и 18 000 евро щети заедно с разноските по делото.
Засега интересът на българските митничари не е фокусиран към единичните пощенски пратки, а към опитите за преминаване на външната граница на ЕС, каквато е българо-турския ГКПП-Капитан Андреево и ГКПП-Лесово. България все още държи рекорда за брой хванати фалшификати. Той е от 2011 г., когато са хванати 32 млн. артикула - цели 28 на сто от всички стоки ментета в ЕС.
Дори според най-ниските оценки обемът на световната търговия с фалшификати се оценява на $250 млрд. долара, заяви адвокат Андрея Андреев, който представлява две от най-големите търговски марки за спортни облекла и обувки.


Магазини предлагат говежда пържола за 300 лева
"Новинар"
Срещу 120 лв. за килограм слагаме на масата крокодилско месо
България е страна на големи контрасти – докато някои се чудят как да свържат двата края, други ще замезват с безумно скъпи пържоли през предстоящите празнични дни.
Една от големите търговски вериги в столицата предлага специален вид говеждо бонфиле – вагю, внос от Австралия. Цената на мръвката е астрономическа – 258 лв. за килограм. Името вагю всъщност идва от японски. На езика на Страната на изгряващото слънце думата всъщност означава „говедо”.
Породата е известна повече от 2000 г., като първоначално е използвана предимно за теглителна сила, а след 1950 г. започва стриктното селектиране за месодобив. Говедата вагю се отглеждат в района на град Кобе, както и в оторизирани части на Австралия. Животните са отглеждани под специални методи с предпазване от стрес, за да може да се гарантира крехкостта на месото им.
Малко по-евтино – 238,80 лв. за килограм, излиза говеждият стек от вагю. За любителите на по-нестандартното се предлага и крехко крокодилско месо, при това само за „скромните” 120 лв. килото. Търговците хвалят мръвката от хищното влечуго като много питателна, тъй като съдържа голямо количество протеин. В същото време тя няма да се отрази пагубно на талията и сърцето ви, тъй като е с много ниско съдържание на холестерол и мазнини.


Саркози си върна партията, следващата цел - президентството
"Сега"
Бившият френски президент Никола Саркози си върна председателския пост на десния Съюз за народно движение чрез гласуване в събота по интернет на партийните членове, съобщи парижкият печат. Той получи 64.5% от вота на участвалите 58% от членовете на партията. Успехът му е по-скромен от предишната му победа през 2004 г., когато събра 85% подкрепа в партията си. Сега си бе поставил за цел да вземе 70-80%, но популярността му очевидно е спаднала след загубата на президентските избори през 2012 г. и последвалите я финансови скандали.
Следващата му цел ще бъде да се върне на президентския пост през 2017 г., но ще трябва да се пребори първо с други съперници от десницата, които не се съревноваваха за лидерство в партията, но са популярни сред десните избиратели. Най-влиятелен е кметът на Бордо Ален Жупе.