Чужденци инвестират милион за гражданство

Парите

01-12-2014, 06:49

Снимка:

@pixabay

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

За дългосрочно пребиваване, което се подновява всяка година, е необходимо да вложат над 300 000 евро в имот у нас

Чужденци се интересуват от покупката на скъпи имоти у нас, за да получат право на постоянно пребиваване в страната. "Сериозен интерес за подобни сделки има от Близкия изток, Русия, Украйна, Казахстан и някои азиатски държави", разказа Мартин Янев, който е съдружник в компанията за недвижими имоти "Smart Brokers".

"Ние предлагаме услуга консултиране на клиенти от гледна точка на получаване на постоянно местожителство в България", допълни той. По закон, за да получат постоянно местожителство, чужденците трябва да направят инвестиция от 1 млн. лв. на договорно управление в банка за срок от 5 години. "Съвместно с някои банки разработихме продукт за управление на тези фондове с цел влагане на тези средства в имоти и генериране на доход от инвестицията, по-добра от банков депозит", казва Янев.

За дългосрочно пребиваване, което се подновява всяка година, е необходимо да вложат над 300 000 евро в имот у нас или да са собственици с над 50% на българска фирма, която придобива имот на тази стойност. Тази опция обаче не е толкова атрактивна за чужденците. "По-голям интерес има към варианта за постоянно местожителство и още повече към ускореното получаване на българско гражданство в рамките на шест месеца след получаване на постоянно местожителство в страната. Това изисква още 1 млн. лв. инвестиция, тоест общо 1 млн. евро", обясни Мартин Янев.

Основният обем от сделките на пазара на имоти в София се сключват с български граждани на нива между 50 и 70 000 евро. Пазарът все повече се ориентира към жилища в качествено построени сгради, които се поддържат добре, коментират собствениците на "Smart Brokers". Компанията също предвижда да започне строителството на нова бутикова сграда с 26 апартамента в София в кв. "Изгрев" от следващата година. Залагат на т. нар. зелено строителство. Сградата ще е проектирана и изпълнена съгласно водещ световен стандарт за устойчиво строителство BREEAM. Предстои изграждане и на комплекс от затворен тип на "Цариградско шосе".

Компанията има отдел Smart Finance, специализиран в кредитни консултации. "Когато клиентите ползват ипотечен кредит, малките буквички в договорите на банките са важни. Има допълнителни такси, застраховки и т.н. На пръв поглед кредит с ниска лихва може да се окаже доста по-неизгоден. Имаме кредитен експерт, който обобщава условията на всички банки и предлага най-изгодния за клиента. Помага и да се изберат най-добрите условия, преговаря с банките за това. Съдейства и при попълване на документите, необходими за отпускане на кредита, напълно безплатно за клиента. Това е стимул и за банките да се конкурират за по-добри условия по кредитите, което е изцяло в полза на потребителите", разказва Янев.