Магазини предлагат говежда пържола за 300 лв.

Парите

01-12-2014, 07:09

Снимка:

@pixabay

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Срещу 120 лв. за килограм слагаме на масата крокодилско месо

България е страна на големи контрасти – докато някои се чудят как да свържат двата края, други ще замезват с безумно скъпи пържоли през предстоящите празнични дни.

Една от големите търговски вериги в столицата предлага специален вид говеждо бонфиле – вагю, внос от Австралия. Цената на мръвката е астрономическа – 258 лв. за килограм. Името вагю всъщност идва от японски. На езика на Страната на изгряващото слънце думата всъщност означава "говедо".

Породата е известна повече от 2000 г., като първоначално е използвана предимно за теглителна сила, а след 1950 г. започва стриктното селектиране за месодобив. Говедата вагю се отглеждат в района на град Кобе, както и в оторизирани части на Австралия. Животните са отглеждани под специални методи с предпазване от стрес, за да може да се гарантира крехкостта на месото им.

Малко по-евтино – 238,80 лв. за килограм, излиза говеждият стек от вагю. За любителите на по-нестандартното се предлага и крехко крокодилско месо, при това само за "скромните" 120 лв. килото. Търговците хвалят мръвката от хищното влечуго като много питателна, тъй като съдържа голямо количество протеин. В същото време тя няма да се отрази пагубно на талията и сърцето ви, тъй като е с много ниско съдържание на холестерол и мазнини.

Същата верига предлага и снежен краб с краката и щипките за фантастичните 358,80 лв. за брой. Месото на снежния краб може да се ползва за салати, супи, омлети, суфлета, както и в много други ястия. Щипките му са популярен деликатес, а краката му се консумират топли или студени с разтопено масло, разясняват търговците.

Разбира се, едва ли по-голямата част от българите може да си позволи подобни скъпи деликатеси, но веригите са помислили и за тях. В момента свинската плешка без кост може да се намери на цена от около 5,50 лв. за килограм. В търговската мрежа може да откриете и свински врат за около 7 лв. килограма.

Свинските котлети пък вървят по 7,50 за килограм. Кайма за традиционните кюфтета и кебапчета може да купите на цени от 4,80 до 6 лв. за килограм. Тарелка от 480 г от любимите кебапчета върви по 3 лв., а 400 г карначета се търгуват за 1,89 лв.