25 000 вложители на КТБ са обслужени още първия ден

Парите

04-12-2014, 21:11

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Икономисти изчислиха, че ще са нужни между 5 и 7 работни дни, за да бъдат обслужени всичките 250 000 вложители

Днес е важен ден за Фонда за гарантирането на влоговете, за вложителите в КТБ и банковата система като цяло. Процесът започна нормално, в нормален порядък, благодарение на добрата комуникация с Министерство на финансите, БНБ, търговските банки и всички други участници в процеса. Това заяви на пресконференция председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков, съобщи БГНЕС.

Всичките пари са осигурени, цялата сума на гарантираните влогове в КТБ е осигурена, никой не трябва да има съмнение, че няма да има пари, заяви Миленков. Към 12.00 часа днес са се разпоредили с гарантираните си влоговете малко над 16 000 вложители, сумата с която са се разпоредили е 600 млн. лв. Процесът върви гладко, банките са осигурили необходимите служители и организация, така че да няма проблеми, подчерта той.

При приключването на работния ден финансовият министър Владислав Горанов обяви, че само за ден банките са обслужили 25 000 вложители и са прехвърлени милиард и 600 милиона лева, което е около 1/3 от дължимата сума по гарантираните влогове.

Икономисти изчислиха, че ще са нужни между 5 и 7 работни дни, за да бъдат обслужени всичките 250 000 вложители в КТБ, допълва bTV. Технически грешки, допуснати при прехвърлянето на данните от банката с отнет лиценз към деветте банки, които изплащат парите, отведоха някои вложители пред централния офис на КТБ в София.

Оказва се, че има сгрешени адреси или данни от личните карти. В тези случаи трябва да се попълни декларация до квесторите на КТБ, а те от своя страна в едноседмичен срок да решат всеки случай.