Санират над 100 блока през 2015-та

Мисия Варна

04-12-2014, 23:00

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ремонтите ще са безплатни за собствениците в най-големите сгради

Над 100 жилищни сгради ще бъдат санирани през 2015 г., обяви регионалният министър Лиляна Павлова пред БНТ. 200 млн. лв. ще бъдат заделени за целта в новия фонд за енергийна ефективност. С тях ще трябва да се обновят енергийно най-големите многофамилни сгради в страната.

За да получат безвъзмездно средствата за ремонта, собствениците трябва да свикат събрание на етажната собственост. И на него да решат, че са съгласни общината, а не държавата да одобри сградата. Така фондът ще поема на 100% разходите за санирането. Докато при енергийно обновяване с еврофинансиране държавата отпуска само 75%, а собствениците на апартаменти участват с 25% от нужната за ремонта сума.

Общините ще трябва да проведат търговете с максимален брой участващи фирми, за да се подкрепи икономиката на градовете, допълни Павлова. Целта е през следващите години да бъдат привлечени допълнително пари във фонда - частни и европейски. Блокове ще бъдат санирани и с още 342 млн. лв., които ще бъдат достъпни за усвояване по линия на Брюксел и са предвидени за по-малките сгради. Бъдещият фонд е в процес на разработване и ще предоставя средства на общините по програмата за енергийна ефективност, обясни Павлова.