Днес е денят на Св. Сава

Животът

05-12-2014, 01:00

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Почитаме паметта на Св.Варвара

Смята се, че Сава е жена - сестра на Варвара, а техен брат е Св. Никола

5 декември източноправославната църква посвещава на светеца св. Сава Освещени построил в края на живота си множество манастири и болници.

В българските предания обаче най-често Сава е представена като светица - покровителка на чумата. Българинът смята, че тя е сестра на Варвара, а техен брат е Св. Никола, чиито празник се отбелязва ден по-късно на 6 декември. В някои места честват празника като на светец - мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).

Обредните практики са сходни като тези за Света Варвара, защото двете сестри подготвят всичко за деня на брат им Никола. "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща", казва народната приказка. На Савинден се подготвя Никулденската трапеза, а на някои места варят за помен на мъртвите жито и го раздават на гробищата.

Сава е свързана и с плодовитостта, за това на този ден яловите булки изпълнявали ритуал заедно с най-старата жена в дома. Жената, която искала дете правела обреден хляб. Започвала да пресява брашно със сито обърнато наопаки, а най-старата жена й казвала "Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне корема".
Предците ни изпитвали страхопочитание към Св. Сава защото вярвали, че "засява" болестите по хората, от там идва и израза "Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява".

Днес имен ден празнуват Сава, Савина, Събка, Елисавета, Сабина, Славка, Славчо.