Щедростта е полезна за нашето здраве и успех

Животът

05-12-2014, 10:08

Снимка:

arenanews.com.ua

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Отпуснете се и помагайте, не само около Коледа

Да си щедър е не просто добре, а полезно. Статистически е доказано, че всеки, който ежемесечно жертва скромен процент от приходите си за благотворителност, в крайна сметка увеличава печалбата си значително по-бързо от тези, които трудно се разделят и с една стотинка. Според психолозите причина за това е мотивацията, тъй като човек разбира, че усилията му помагат не само на него, но и на други човешки същества. Особено, ако благотврителността му е насочена към конкретен човек или организация и дарителят точно знае какво ще бъде направено с парите му, то той работи с още по-голям ентусиазъм. По същия начин системата от бонуси и награди кара екипът да бъде много по-производителен и трудоспособен. Въвеждането на глоби и наказания, колкото и ефективни да изглеждат те, пък са чиста самозаблуда за стиснатия началник.

Никоя проява на щедрост не е малка. Оказва се, че това може да има няколко ползи и за нашето собствено здраве, пише сайтът "Хелт".

Щедростта влияе положително на кръвното налягане
Ако решите да помогнете на близки и приятели, това ще стимулира положително сърдечно-съдовата ви система.
Проучване от 2006 г., публикувано в журнала Psychophysiology, показва, че хората, които дават социална подкрепа на околните, имат по-ниско кръвно и артериално налягане, отколкото другите. Според същото изследване по-щедрите хора по-често получават подкрепа от околните.
Помислете за някой свой приятел в нужда и му протегнете ръка.

Намалява стреса
Всички харесваме чичо Скрудж. Прекомерното пестене на пари може да е добре за джоба ви, но не и за здравето ви. Проучване на университета в Куинсленд, публикувано в журнала "Плос уан", показва, че стиснатото поведение увеличава нивата на стрес в организма.
Отпуснете се и бъдете щедри. Поемете си въздух поне през декември.

Може да живеете по-дълго
Щедростта и подаването на ръка може да увеличи продължителността на живота ви.
Това сочат данните от проучване през 2013 г., в което са взели участие 846 доброволци. Оказва се, че хората, които са помагали на близки с вършенето на задачи или дори с домакинската работа, са по-защитени от вредното влияние на стреса.
При хората, които вършат добрини, стресовите събития не са свързани с повишен риск от преждевременна смърт, отколкото при хората, които не подават ръка на околните. При тях рискът е с 30% по висок.
Ако вашата половинка обикновено приготвя вечерята, може би не е лоша идея някой път вие да се заемете със задачата. Това ще е полезно и за двама ви, а може и да ви достави удоволствие.

Подобрява настроението
Проучване показва, че раздаването на пари може да е също толкова хубаво, колкото и получаването (е, в това число едва ли влизат сметките за парно). Изследване от 2007 г. показва, че даряването или получаването на 100 долара активира един и същ участък в мозъка, свързан с удоволствието.

Благотворителността не е лоша идея. И нека не забравяме, че ако искаме да получим, трябва първо да дадем.