Топла храна за бедните цяла година

Животът

06-12-2014, 07:28

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Раздаването на пакети с храна на над 270 хил. бедни българи ще се забави

181 трапезарии, в които се осигурява топла храна за бедните българи веднъж дневно, вече ще работят целогодишно. ЕК одобри оперативната програма за подкрепа на най-нуждаещите се на стойност 123 млн. евро, а страната ни ще получи до края на годината 22 млн. лв. по нея.

Това позволява още през март да бъдат финансирани трапезариите на общините, които в момента работят само през зимата, и те да дават храна през цялата година, обясни шефът на Агенцията по социално подпомагане Ивайло Иванов.

Агенцията ще управлява програмата. Раздаването на пакети с храна на над 270 хил. бедни българи обаче ще се забави заради обществените поръчки. Най-оптимистичният срок да бъде избран доставчик е  май догодина, а при обжалване процедурата може и да се проточи, обясни Иванов.

Право на хранителни пакети ще имат хората, получавали енергийни помощи от държавата, предвиждат правилата на програмата. От финалния вариант отпадна идеята да бъдат подпомагани бедни деца с обувки и дрехи, тъй като Европейската комисия не признава подобно подпомагане.