Гледаме онлайн нивата на водоемите и прогнозите за валежи

Животът

08-12-2014, 07:28

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Нова агенция следи язовирите

Нова спецагенция ще следи язовирите. Тя ще бъде създадена към Министерския съвет и се очаква скоро да заработи, съобщава "Стандарт". На нейно подчинение ще бъдат всички институции, които и сега отговарят за язовирите, сред които МОСВ, Министерство на икономиката и МВР. Досега всяко едно министерство изготвяше доклади за водоемите, които обаче седяха по шкафовете на съответното ведомство до поискване. Идеята е сега анализите регулярно да се пращат във въпросната агенция.

"До няколко дни ще бъде създаден единен национален контролиращ орган, който да следи състоянието на язовирите и да координира действията за защита от наводнения", каза по-рано през деня МВР шефът Веселин Вучков по бТВ.
Идеята е да се изработи интерактивна карта на всички язовири. Така като се влезе на язовир "Студен кладенец" например, ще се вижда нивото му в реално време, отчет за времето 5 дни назад и прогноза за следващите 5 дни. Ако се очакват дъждове и изпускане на водоема, ще могат да се предупредят навреме земеделските производители или хора, за да бъдат евакуирани. Министрите и кметовете ще имат различно ниво на достъп до картата. Гражданите също ще могат да влизат в картата след регистрация. Там те ще могат да следят общото състояние на нивото на водата в язовирите, както и прогнозите на метеоролозите за валежите или подпочвените води в следващите няколко дни.

18 села още без ток

18 села все още са без ток след прелелите язовири на юг и ледения дъжд на Северозапад. От събота вечер в Гълъбово и в най-голямото село в общината - Обручище, електроснабдяването бе възстановено. Това съобщи вътрешният министър Веселин Вучков, който участва в заседанието на кризисния щаб в миньорското градче в неделя. Без ток обаче все още били 6 села в двете съседни общини - Гълъбово и Тополовград. Опитът да им бъде подаден ток от Мини "Марица-изток" се оказал неуспешен поради несъвместимост на елмрежите на мините и на ЕВН.

На тъмно продължават да бъдат още и 12 села във Видинско заради обледеняване на проводниците. В началото на седмицата, когато лед скова проводници и дървета и покри пътищата, без електричество останаха 46 села. От неделя сутрин вода за пиене се подава към всички населени места в областта. Възстановено е електрозахранването на последните 8 помпени станции, които осигуряват вода на 20 села.

Дъждовете събудиха свлачище край Балчик

Ново свлачище се активизира в края на миналата седмица от дъждовете край Балчик. Кметът на морската община Николай Ангелов уточни, че се касае за свлачищни процеси по пътя от Белия град към местността Тузлата, където се намира и специализирана болница за рехабилитация. "Последните дъждове активизираха свлачищни процеси и около 30 м от пътя, който е единственият пряк до Тузлата, е с подкопано дясно платно на движение", уточни Ангелов. Той заяви, че общината е сигнализирала участъка, където движението в момента е затруднено. "Предприехме мерки и вече имаме избран изпълнител, защото, ако сега не укрепим участъка, то напролет пътят просто няма да го има", каза още кметът. Общината е изпратила искане за финансиране до Междуведомствената комисия, но укрепването ще стартира с общински средства. Възстановяването на труднопроходимия в момента път ще коства на общинската хазна около 40 хил. лв., каза Ангелов.