Всеки градус надолу вдига сметката за ток с 10%

Парите

08-12-2014, 06:46

Снимка:

Unsplash By Hide Obara

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Декемврийските фактури със 70 на сто по-солени от септемврийските

Всяко понижение на външната температура с 1 градус вдига консумацията на ток за отопление с 10%. Затова никак не е чудно, че на затоплянето на дома с климатик или радиатори през петте зимни месеци се пада близо една трета от потреблението на електрическа енергия през цялата година. 

Ако към това добавим и подгряването на вода за къпане и домакински нужди, тогава разходът за отопление и топла вода за 5 студени месеци гълта над 53% от цялото количество ток, изразходвано през годината. Това показват данните на енергото в Югоизточна България ЕВН.

Статистиката на енергодружествата у нас сочи, че през зимата потреблението на ток от битовите клиенти скача с 60-70 на сто. Това е и причината за сериозното им недоволство от сумите в месечните фактури. За тази зима трябва да се има предвид и друго важно нещо и то е, че 

цените на тока бяха повишени с близо 10 на сто

от 1 октомври. Така че въпреки сравнителна меката зима дотук, сметките неминуемо ще са по-високи от миналогодишните по това време. Още повече, че тогава цената на еленергията беше намалена с 12-13%.
Според данните на енергото в Западна България - ЧЕЗ, средното потребление на ток през най-студените зимни месеци - декември, януари и февруари скача с близо 70% в сравнение със средното потребление през септември. Така сметка през тези месеци е за консумация от 320 киловатчаса средно срещу 191 киловатчаса средно за септември. Статистическите данни са натрупани за период от четири-пет години. При­­чина за рязкото нарастване на потреблението през зимата в България се дължи точно на

високия дял на използването на ток за отопление - около 40%

от общата консумация. За ЕС този процент е 24 на сто. Затова от енерго дружеството непрекъснато съветват как да се пести ток, особено през зимата. Един от най-актуалните съвети за сезона е намаляването на градусите на климатика или на термостата на радиатора с 1 градус надолу. Това според ЕВН ще ви докара икономия на ток от 10%, а според ЧЕЗ тя ще е до 6 на сто. Освен това от енергото в Югоизточна България са установили, че отопляването на втора стая автоматично вдига разхода за ток за месеца с 20-40 на сто.

В същото време качествената изолация и дограма могат да намалят разходите за отопление през зимата и за охлаждане през лятото с 40-50%. Намаление на потреблението с 15% може да бъде постигнато и с комплекс от мерки, като например да се ползват енергоспестяващи крушки, да се готви и пере на икономични програми и да се изключват уредите, които не се ползват. При готвенето например от ЧЕЗ съветват котлоните да се изключват 10 минути преди да се приключи с готвенето. Фурните, които имат опции за горещ въздух, пък икономисват 40% от енергията за топленето.