БАН прави карта на българските диалекти

Животът

08-12-2014, 11:25

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Целта е всеки българин да участва в съхраняването на богатството на родните диалекти

Всеки може да предложи запис на български диалект за диалектната карта на българския език. Това стана ясно от пресконференция по проект "Интегриране на нови практики и знания в обучението на по компютърна лингвистика" на Института за български език към БАН. Достатъчно е да се запише звуков файл на човек, който говори специфичен регионален диалект и да се изпрати на "Форум Български диалекти" (ТУК). Дължината на файла трябва да е до 5 минути, както и да се посочи мястото, за което е характерен диалектът. След като бъде изследван записът учените от БАН може да го включат в диалектната карта на страната ни. Целта е всеки българин да участва в съхраняването на богатството на родните диалекти.

В момента на картата са показани над 60 диалекта, а само с един клик тя "проговаря". Повече от 30 са автентичните аудиозаписи, правени на място от специалисти-диалектолози, които са интервюирали местни хора в различни региони на страната. Картата на диалектните говори обхваща цялата българска езикова територия, затова в нея са посочени и региони от Беломорието и Македония, Северна Добруджа, Западните покрайнини и други. Създаването на картата е отнело повече от година на екипа, но реално обобщенията са плод на десетки години работа на много учени. Картата е с висока научна стойност, тъй като представя цялата палитра от български диалекти и дава възможност в синтезиран вид да се видят най-ярките им фонетични, граматични и лексикални особености.

Дигиталната карта е разработена с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Над 25 изследователи участват в проекта. Доц. Ана Кочева, един от създателите на картата, обясни, че картата вече е качена на сайта Института за български език към БАН и е предизвикала небивал интерес, изтъкна тя. Голяма част от материала е събиран на теренни експедиции, коментира доцент Ана Кочева. Екипът е категоричен, че много мили хора живеят по регионите в страната ни. В картата е отбелязано и основното диалектно делене на българския език.