Двойно по-малко хотели край морето отварят за Нова година

Туризъм

09-12-2014, 06:00

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

Даниела Фархи, в. Труд

Всичко от Автора

Гостите намаляват, защото има доста по-изгодни оферти в съседни държави

След като тотално загърбиха 8 декември, повечето морски хотели в курортите край Варна няма да отворят и за празниците в края на месеца. Предишни години около 25-30 сезонни обекта “размразяваха” базите си за Нова година, а стаите се пълнеха от румънци и българи. Сега обаче предложенията са малко. На Златни пясъци гости ще приемат 6 хотела, а в курорта Св. св. Константин и Елена - 4.

Туроператори, които водят у нас румънци, са резервирали места в общо 15 бази във Варна и околностите. Гостите намаляват, защото има доста по-изгодни оферти в съседни държави, а и в България зимните курорти са силна конкуренция на морето по това време, обясняват те.
Нашенци, заделили пари за новогодишна ваканция извън дома, също предпочитат да ги похарчат за отдих на планина или по-топли дестинации. Българите продължават да свиват разходите, а и морските оферти са неконкурентни на сходни в съседни страни, коментираха представители на Варненската туристическа камара. Справка показа, че 3-дневен празничен пакет за посрещане на 2015 г. в 4-звезден хотел край Варна с храна и пиене на корем излиза от 320 до 350 лв. на човек. Ако има и спа център, цената скача до 1000 лв. Двойно по-малко струва 4-дневна ол инклузив ваканция в Анталия със самолет, а за 320-400 лв. Нова година може да се посрещне в Бодрум и Кушадасъ с автобус.
В листата на конкурентите тази година влизат и сръбски спа центрове до границата, към които варненци пътуват с автобус за 3-4 дни срещу 350 лв. Според браншовици, тенденцията за отлив на гости извън сезона може да се спре, ако бъде задействан проектът за райониране на туристическите зони у нас и се формира регионален продукт, който да рекламира и културно-историческите забележителности край морето ни.