Валежите тази година са пет пъти повече от миналата

Животът

09-12-2014, 06:00

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

Държавата пак повдигна темата за задължителните застраховки срещу бедствия

До пет пъти повече валежи са паднали в някои месеци на тази година в сравнение с миналата, показва справка на сайта stringmeteo.com. Например през септември т.г. са отчетени средно 157.4 литра на кв. метър, а за същия месец през 2013 г. - малко под 30 литра. През август разликата също е фрапираща - от 13 литра през 2013 г. на 64 литра т.г. През юни, когато започнаха наводненията, са паднали 112 литра на квадрат, а миналата година - 99.

Заради по-честите бедствия тази година щетите далеч надхвърлиха заделените 70 млн. лв. в междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към МС. В края на лятото по сметките на комисията бяха преведени още 50 млн. лв., но в последните дни на служебното правителство стана ясно, че бюджетът отново е на изчерпване. В момента междуведомствената комисия е единствената, която подпомага пострадали от бедствия, но средствата от нея се насочват главно за възстановяване на публичната инфраструктура. Така например в Мизия до ден днешен не са получили пари, за да възстановят домовете си.

"След всяко бедствие има едно очакване от засегнатите за помощ, а в същото време с този скромен ресурс, който се взема от данъците на всички, няма как да е достатъчен", коментира министърът по еврофондовете Томислав Дончев пред БНТ. Той отново повдигна темата за задължителна застраховка на частните имоти. "Съществуват два варианта. Единият е задължително застраховане. Алтернативата, която се прилага в някои европейски и други държави, е катастрофичният пул. Държавата да е вид застраховател и да събира скромна сума от порядъка на 5-10 евро на година в зависимост от стойността на имота и така да се гарантира пълно обезщетяване на собственика, ако домът му е пострадал от бедствие", обясни Дончев.

Идеите се появяват след всяко по-сериозно бедствие, но до реализация не се стига. Все още няма детайли и около другото намерение на управляващите - да направят единен национален контролиращ орган, който да следи състоянието на язовирите и да координира действията за защита от наводнения. Според изявление на вътрешния министър Веселин Вучков от неделя този орган трябва да бъде създаден до няколко дни.

ОБСТАНОВКА

И вчера обстановката в страната беше усложнена. Критична остана ситуацията в Елхово, където нивото на р. Тунджа остана високо и има наводнени квартали. Реката повишава водите си и при Ямбол, но засега там няма опасност за хората. В Гълъбово продължава изграждането на дига при подстанцията, защото има опасност цялата община да остане без ток. В момента градът получава аварийно електричество от мина "Марица-изток", но това не може да продължи дълго. Вследствие на валежите и високата почвена влага отново ще започнат да се повишават речните нива в цялата страна, предупреди екоминистерството. С повишено внимание трябва да се наблюдава освен Тунджа при Ямбол и Елхово и река Камчия, където в резултат на прогнозирани валежи и наложилото се изпускане на води от язовирите "Жребчево", "Камчия" и "Тича" се очаква нивото да се задържи критично. Заради последните дъждове ще бъде подготвена още една апликационна форма за помощ от европейския фонд "Солидарност".