Двама от 27-те наркопласьори от Максуда остават в ареста

Крими

09-12-2014, 13:33

Снимка:

ВАС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

При спецакция натръшкаха 27 наркопласьори в Максуда

Асенова и Мазлъм бяха част от лицата, задържани в началото на декември при спецакция

Варненският апелативен съд потвърди ареста на двама от задържаните наркодилъри в Максуда. Съдът потвърди постоянния арест на Пенка Асенова и на Валери Мазлъм, разследвани за притежание и разпространение на наркотични вещества във Варна.

Миналата седмица Варненският окръжен съд определи всеки един от двамата да търпи най-тежката мярка за процесуална принуда – "задържане под стража". Асенова и Мазлъм бяха част от лицата, задържани в началото на декември при акция на специализираните органи при операция за противодействие на разпространението на наркотици в Максуда.

43-годишната Асенова е привлечена като обвиняема по досъдебно производство на първо РУ на МВР във Варна за притежанието на 13,5 грама хероин и на амфетамини, предназначени за разпространение. Разследването е установило водещата й роля в престъпното деяние, осъществявано в група, в която попада дори дъщеря й Роза Илиева. Роза е с мярка за неотклонение "домашен арест".

Днес въззивната апелативна инстанция потвърди законността на първоначалния арест на Асенова, както и изводите на първата съдебна инстанция. И този съд намира, че събраните гласни свидетелски показания, материалите и експертните справки обосновават категорично предположението, че Пенка Асенова е извършител на престъплението, за което се разследва. Обвинението е събрало данни, че тя е един от основните разпространители на наркотици в този квартал, а престъплението е с изключително висока степен на обществена опасност. Въпреки чистото съдебно минало и представената документация за хронично заболяване, Асенова ще остане в ареста и заради реалната опасност да се укрие и да извърши друго престъпно деяние. Съдът припомни, че единствено съдебно-медицинска експертиза може да установи дали здравословното състояние на обвиняемата позволява пребиваването й в ареста.

В друго съдебно заседание Варненският апелативен съд потвърди първоначалния арест и на Валери Мазлъм, разследван по същото досъдебно производство. 38-годишният варненец, бе задържан под стража от Варненския окръжен съд на 4 декември 2014 г. Апелативната инстанция потвърди обоснования извод на ВОС, че Мазлъм държи наркотични вещества, за да ги продава. Въпреки твърденията на обвиняемия, че е наркозависим и веществата, открити у него били за лична употреба, и този съд намира, че многобройните гласни свидетелства и показания разкриват престъпната му дейност, свързана с разпространението на наркотици. Валери е многократно осъждан за различни деяния и е с трайни престъпни навици. Това води съда до извода, че съвсем реална е опасността ако е на свобода той да извърши друго престъпление или да се укрие от наказателно преследване.

Определенията, с които Варненският апелативен съд потвърди арестите на Пенка Асенова и на Валери Мазлъм, разследвани за притежание и разпространение на наркотични вещества не подлежат на обжалване.