Съветник поиска "Градски транспорт" да стане АД

"Време е да решим "разкрачения проблем" с "Транстриумф", заяви Аврам Тодоров

Време е "Градски транспорт" да стане истинско акционерно дружество, а не ЕАД (с принципал Общинският съвет - бел.ред.). Това заяви днес общинският съветник от БСП Аврам Тодоров. Промяната, според него, щяла да донесе ново управление на фирмата и различен подход към приходите и разходите в дружеството.

По време на заседание на комисията по транспорт към Общинския съвет той отново постави проблема за "сигналите, които бутуват" за тежкото състояние на градския превозвач. Особено тревожна била информацията за използване на парите от Взаимо-спомагателната каса за купуване на гориво и 43-те дела, водени срещу дружеството в последните 3 години.

Време е да решим и този "разкрачен проблем" с "Транстриумф", заяви Аврам Тодоров, визирайки неясната ситуация с втория - частен, превозвач в града. "Транстриумф" обслужва повече от половината линии на обществения транспорт в града. По силата на Договора за обществен превоз обаче, който беше сключен между общината и "Градски транспорт" ЕАД според изискванията на проекта за Интегриран градки транспорт, общинското дружество трябва да поеме всички линии. Предишният общински съвет реши да парира конфликта между двете фирми като разреши на "Градски транспорт" да купи частния превозвч. Така и не се намери обаче финансова институция, която да даде заем за това. Новата кметска администрация прекрати опитите за подобна сделка, след като от анализите стана ясно, че тя не е изгодна за общината. Така се стигна до патовата ситуация "Транстриумф" да продължи да вози без да е ясно каква ще е съдбата му - на подизпълнител или не, след влизането в сила на новата транспортна схема на града. Междувременно собственикът на частната фирма предложи да дари 51% от нея" на общината, но и такава сделка не се състоя.

По предложение на Аврам Тодоров днес съветниците решиха на следващото си заседание да изслушат Съвета на директорите на "Градски трнспорт", които да представят пред тях реалното организационно и финансово състояние на фирмата.